Сряда, 21 Авг 2024
           
Новини

Българските власти предотвратиха трафика на кокаин за над 1 000 000 лв. през страната ни

   

  МВР

Дрогата е задържана на ГКПП - Капитан Андреево в рамките на операцията на МВР, митниците и НАП; При съвместните действия в района на Дунав мост – Видин са конфискувани близо 3 тона фалшиви парфюми

Съвместните екипи на ГДБОП, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и НАП предприели контролни действия спрямо товарен автомобил с турска регистрация и управляван от турски гражданин, пристигнал на 11 юли на ГКПП – Капитан Андреево, трасе „Изходящи товарни автомобили“. Превозното средство, пътуващо от Нидерландия и Германия през България за Турция, било селектирано за щателна митническа проверка, при която в хладилник в шофьорската кабина, под хранителни продукти, проверяващите открили три пакета, опаковани със стреч фолио.

При отваряне на един от тях било установено наличието на бяло прахообразно вещество, което при полеви тест реагирало положително на кокаин. Общо задържано количество дрога е 3240 грама, чиято стойност според оценки за нуждите на съдебната система възлиза на 1 018 656 лева.

Водачът е задържан след неуспешен опит да избяга в посока Турция по време на проверката. По случая е образувано досъдебно производство, работата продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

В хода на съвместните действия срещу престъпленията през граница, в малките часове на 12 юли, в района на Дунав мост - Видин за проверка била спряна товарна композиция с маршрут от България за Полша. Според четирите международни товарителници, предоставени от водача - български гражданин, на митническите инспектори бил превозван групажен товар. В три от тях обаче стоката била описана неточно и непълно.

По тази причина товарната композиция била насочена за щателна проверка. В седем палета с бруто тегло 3880 кг били открити парфюми и тоалетни води, означени с различни търговски марки, за които възникнали основателни съмнения, че нарушават права на интелектуалната собственост. В присъствието на водача седемте палета са разтоварени и в тях са преброени 10 578 парфюма на 24 търговски марки. Флаконите са задържани и за случая са уведомени правопритежателите.