Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Коментари

Джевдет Чакъров: Заради страх от случващото се в ДПС, днес мой колега отиде в болница

   


Изключеният от парламентарната група председател на ДПС Джевдет Чакъров съобщи, че днес негов колега и съпартиец в Народното събрание е излязъл от нормалния сърдечен ритъм, заради което му се е наложило да отиде в болница. Причината е страх от случващото се в ДПС, пише OFFNews.

Чакъров отказа да назове колегата си, но уточни, че се е наложило да му бъде оказана спешна помощ в Народното събрание, както и че случката силно се е отразила върху цялата група. 

"Всичко това се случва под изключителен натиск и страх. Затова Ахмед Доган каза, че трябва да бъде преодолян страха", каза днес пред БНТ Джевдет Чакъров.

Той очаква още депутати, останали в ПГ на ДПС с Делян Пеевски, да напуснат по своя воля. Чакъров описа ситуацията в ДПС като изключително напрегната.

"Не бих очертал ситуацията като да има фронтова линия. Става дума за начина на функциониране на партията ни. Нарушени са демократичните принципи на управление", каза Джевдет Чaкъров.

Той определи случващото се в движението като един оздравителен процес. Чакъров заяви, че напоследък Пеевски е свиквал заседания без причина и по изцяло свое усмотрение. 

Джевдет Чакъров отказваше да каже името на Делян Пеевски по време на интервюто с БНТ, въпреки че на практика през цялото време му се налагаше да говори за него. 

Чакъров каза, че ДПС търсят начин да се намери изход от ситуацията, така че да се премине към нормално функциониране на партията. Председателят на ДПС обяви изключването си от парламентарната група за нелегитимно, тъй като решението е взето в разрез с Устава на партията. Най-важният партиен орган на ДПС - Централният съвет, не се е произнесъл. 

Джевдет Чакъров посочи, че е прецедент председател на партия да бъде изключен от собствената си парламентарна група.

"Това решение отново показва как се управлява ДПС - авторитарно и без спазването на демократичните принципи", каза още председателят на ДПС.

По-рано днес ДПС изключи още 17 депутати от групата си, а още двама напуснаха доброволно. Така "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) става втора сила, което значи, че ще получи следващия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. 

Снощи почетният председател на движението най-накрая реагира на действията и острите изказвания на един избраните през февруари за председател на ДПС - Делян Пеевски. Доган поиска оставката на Пеевски, заедно с още четирима членове на ръководството. На свой ред Пеевски отказа, а тази сутрин изключи подкрепящите Доган депутати в групата на ДПС.

Джевдет Чакъров също бе сред изключените от парламентарната група на ДПС днес. Още миналата седмица той отчетливо застана на страната на Доган в конфликта му с Пеевски, като отправи критика към другия председател, че трябва да престане с метода си на еднолично управление на ДПС.