Неделя, 08 Сеп 2024
           
Развлечения

Крал Чарлз III поздрави Англия за класирането на финала на ЕВРО 2024, ето какво посъветва футболистите

   

  БТА

Британският крал Чарлз Трети поздрави националния отбор по футбол на Англия с класирането на финала на Европейското първенство в Германия, предадоха агенциите. Монархът е посъветвал футболистите на селекционера Гарет Саутгейт, които снощи победиха с 2:1 Нидерландия, в мача за титлата с Испания в неделя да се постараят да избегнат "късната драма".

Победният гол в полуфинала в Дортмунд бе дело на резервата Оли Уоткинс в първата минута на даденото от германския съдия Феликс Цвайер продължение на редовното време. Нападателят на Астън Вила се разписа след асистенция на друга резерва - крилото на Челси Коул Палмър.

На четвъртфинала "трите лъва" триумфираха с 5:3 при дузпите срещу Швейцария (1:1 в редовните 90 минути и продълженията), а преди това на осминафинала Джуд Белингам изравни в последните секунди на редовното време за 1:1 със Словакия, преди в началото на първото продължение Хари Кейн да вкара с глава победното попадение за 2:1.

Чарлз, който в началото на тази година бе диагностициран с форма на рак, изпрати на националите на Англия "на-добрите пожелания" и "най-сърдечните поздравления" на цялото кралско семейство. като в същото време им препоръча да се погрижат за "кръвното налягане" на сънародниците си по време на финала с Испания.

"Бих ви призовал да си осигурите победата далеч преди да се налагат вълшебни голове в последните минути, или дузпи, и съм сигурен, че бихте облекчили доста сърдечния пулс и кръвното налягане на нацията. Късмет, Англия!", заяви в посланието си към футболистите на Саутгейт крал Чарлз.

Големият му син Уилям, принц на Уелс, също поздрави английските национали и приветства Уоткинс, който е от любимия му отбор Астън Вила. "Каква красота, Оли! Поздравления, Англия!", заяви престолонаследникът.

Новият министър-председател на Великобритания - Киър Стармър, успя да гледа част от победния полуфинал с Нидерландия във Вашингтон, където участва в срещата на върха на НАТО. Лидерът на спечелилата предсрочните парламентарни избори Лейбъристка партия потвърди, че ще присъства на финала с Испания в неделя в германската столица Берлин.

Стармър отпразнува успеха заедно с президента на САЩ Джо Байдън, с когото се срещна за първи път лично в качеството си на британски премиер снощи. Американският държавен глава се пошегува, че победата на Англия над Нидерландия се дължи на новия лидер на британското правителство.

"Специалните отношения между Великобритания и САЩ са изключително важни. Много съм щастлив още в началото на мандата си да потвърдя отдадеността ни към НАТО", заяви Стармър в Овалния кабинет на Белия дома.

"Започнах да гледам мача заедно с премиера на Нидерландия (Дик Схоф), но не успяхме да го догледаме до края", каза британският министър-председател. "И след този мач вие двамата още си говорите?", пошегува се и по този повод Байдън.