Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Хасан Азис: Когато председателите на партията си говорят с писма има проблем

   
Хасан Азис: Когато председателите на партията си говорят с писма има проблем

Когато председателите на партията и почетният председател Ахмед Доган си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато между председателите има разминаване по политики това също е знак, че има проблем. Това заяви пред БиТиВи бившият кмет на Кърджали и едно от знаковите лица на ДПС Хасан Азис.

Той отбеляза, че от 33 г. е член на ДПС и няма друго поведение, освен да спазва устава на партията. Азис посочи, че в последните дни е постоянна комуникация с Ахмед Доган. По думите му двамата са обсъждали сегашното и бъдещето развитие на ДПС.

Хасан Азис отбеляза, че в устава на партията ясно са посочени мястото и ролята на почетния председател. Той подчерта, че според член 9А основателят и първи председател е почетен председател на ДПС. Той олицетворява и изразява ценностите на партията. Почетният председател може да свиква заседания на колективните органите. Това означава, че има активни функции и отговорности, поясни Хасан Азис.

По думите му ДПС е система партия, с правила, ценности и традиции. Решеният тук не се взимат на базата на емоции, категоричен е той.

Хасан Азис отбеляза, че обращенията в първо лице единствено число, не са характерни за партията, визирайки множеството изявления на Делян Пеевски в последните месеци.

Припомняме, че в началото на месеца депутатът Рамадан Аталай обяви, че има разрив между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Аталай бе изключен от парламентарната група на ДПС. Разцеплението в редиците на партията стана очевидно и от гласуването за проектокабинета на Росен Желязков. 14 народни представители от ДПС гласуваха "Против".

Другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров подчерта, че партията не може да се управлява еднолично. Ден по-късно Джейхан Ибрямов също бе изключен от парламентарната група. Депутатът Ердуан Мехмед пък се отрече от подкрепата си за кабинета Росен Желязков.

17 депутати от ДПС излязоха с декларации, в които настояваха да има един лидер - Ахмед Доган. Почетният председател на партията се срещна с въпросните народни представители.

Делян Пеевски отбеляза, че конфликт между него и Ахмед Доган няма и не може да има.

След няколко дни мълчание Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и други знакови лица от ДПС. Пеевски категорично отказа да подаде оставка.