Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

Байдън: Русия губи войната в Украйна

   


Президентът на САЩ обяви, че "Русия губи войната в Украйна" във Вашингтон, където започна 75-ата среща на лидерите на страните НАТО, пише Vesti.

Байдън и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг говориха на церемонията и призоваха Запада да продължи да подкрепя Украйна.

Байдън също обяви предаването на различни системи за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили.

Украинският президент Зеленски отбеляза, че "новите системи "Пейтриът" ще помогнат“, но те "не са достатъчни“.

"Не се заблуждавайте, Русия губи тази война. Изминаха повече от две години от началото... и загубите ѝ са зашеметяващи... Русия няма да спечели. Украйна ще спечели“, увери Байдън.

В същото време той посочи, че руската армия е загубила повече от 350 хиляди войници убити и ранени по време на конфликта.

Байдън причисли и напусналите страната към загубите на Русия:

"Почти милион руснаци, много от които млади хора, са напуснали Русия, защото вече не виждат бъдещето си там“.

Обявявайки нови военни доставки за Киев, Байдън изброи заплахите, които според него идват от Москва.

"Путин иска да сложи край на украинската демокрация, да унищожи украинската култура и да изтрие Украйна от картата и знаем, че Путин няма да спре с Украйна... Дами и господа, това е повратен момент за Европа, за трансатлантическата общност и аз мога да добавя, за мира“, заяви Байдън.

Той обяви "исторически" доставки за украинските въоръжени сили в областта на противовъздушната отбрана. Съединените щати и съюзниците възнамеряват да прехвърлят десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана на Украйна през следващите месеци, обеща американският лидер.

"Те ще получат тази помощ преди всеки друг. Като цяло през следващата година Украйна ще получи стотици допълнителни прехващачи, които ще помогнат за защитата на украинските градове от руски ракети, както и на украинските войски, които са изложени на въздушни атаки на фронта“, каза Байдън.

"Един милиард души в Европа или Северна Америка и по целия свят ще берат плодовете на вашия труд за много години напред под формата на по-голяма сигурност, възможности и свобода“, посочи президентът на САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също говори при откриването на срещата, заяви, че няма безопасен начин за конфронтация с Русия. По този начин той индиректно отговори на опасенията на Запада за ескалация на конфликта с ядрена сила.

"По време на война няма възможности без риск. И не забравяйте, че най-големите разходи и най-големите рискове ще дойдат, ако Русия спечели в Украйна. Не можем да позволим това да се случи. Това ще насърчи не само президента Путин, но и други авторитарни лидери в Иран, Северна Корея и Китай“, обясни Столтенберг.

И Байдън, и Столтенберг също похвалиха действията на НАТО. Байдън нарече организацията крепост на глобалната сигурност и отбеляза, че е станала по-умна и по-енергична.

"Путин мислеше, че НАТО ще се разпадне. Днес НАТО е по-силен от когато и да било в историята си“, заяви Байдън.

Байдън завърши, като връчи на Столтенберг Президентския медал на свободата, най-високото гражданско отличие в САЩ.