Понеделник, 15 Юли 2024
           
Новини

4-ма са задържани при операция на ГДБОП във Варна

   

  МВР

След акцията, осъществена под надзора на Окръжната прокуратура, трима са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група

Общо четирима мъже са задържани вчера при специализирана полицейска операция на ГДБОП във Варна, реализирана под ръководството на Окръжната прокуратура. Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство по чл. 321, ал. 6 от НК – участие в сговор за извършване на престъпления с цел набавяне на имотна облага, и по чл. 211, във връзка с чл. 210, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 209 от НК – за измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез лица с нисък социален статус. В процеса на работа по случая е установено, че престъпната дейност е извършвана в периода от началото на 2019 г. до края на 2023 г. в село Старо Оряхово. Чрез свързани търговски дружества тримата поставили под контрол почти всяка икономическа активност в района – ресторанти, вендинг машини, предоставянето на бързи кредити срещу лихва, строителство и изпълнение на проекти. Контролирани от обвиняемите хора с нисък социален статус са собственици и управители на някои от дружествата, а други били принуждавани да теглят потребителски кредити, фактически усвоявани от организаторите на сговора. В хода на провежданата оперативно-издирвателна дейност са събрани данни, че спрямо тях са налагани отношения на страх и подчинение, принуда, унижения и физическо насилие.

При извършените действия по разследването на територията на с. Старо Оряхово и на град Варна са претърсени 3 адреса, иззети са 6 мобилни телефона, различна валута на стойност около 80 000 лева, огнестрелно оръжие, техника и документи, които имат отношение към осъществяваната дейност.

С оглед на събраните до момента доказателства от служителите на ГДБОП, в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група са привлечени трима мъже – на 34, на 59 и на 67 години. По отношение на най-младия е предявено и обвинение за осъществена принуда по чл. 143 от НК. Тримата са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава.