Понеделник, 15 Юли 2024
           
Политика

Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд

   
Атанас Славов: Има информация, че Пеевски е правил опит за влияние върху Конституционния съд

Виждаме как се обръща политическият процес в България. Пеевски се е посветил на това да обезсмисли направените в изминалите няколко месеца реформи. Има информация, че той е правил и опит за влияние върху конституционните съдии,  така че всички приети промени да паднат. Очевидно целта е да се върнем изцяло назад - сякаш тази една година управление на ПП-ДБ не се е случила. Това коментира в предаването “Още от деня” по БНТ бившият министър на правосъдието от ПП-ДБ Атанас Славов.

Той напомни, че промените в Конституцията зададоха една нова рамка, в която да има независим съд и отчетна прокуратура, но тези промени трябва да бъдат изпълнени със съдържание, което става на два етапа - приемането на изцяло новия Закон за съдебната власт и, второ, изборът на нови членове в структурно променения Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, ново ръководство на прокуратурата и избор на председател на Върховния административен съд.

“Всички очакваме Конституционният съд да се изкаже относно промените, които направихме в Конституцията. Надяваме се решението, което предстои да е професионално, юридически аргументирано и да не е повлияно от политическата конюнктура.”, каза Славов. “Решението на Конституционния съд може да дръпне ръчната спирачка на всички бъдещи реформи в съдебната система. Така ще се върнем към състоянието на зависим съд и подотчетна на олигархичните кръгове прокуратура”, добави още той.

Според Атанас Славов “Демократична България” би дала подкрепа за третия мандат само срещу конкретни реформи - Закон за съдебната власт, реформа на службите, Шенген и еврозоната. “Това означава и партиите да не слагат своите любими политически лица в един потенциален кабинет. Очакването ни е за експерти, които да поемат отговорност с подкрепата на партиите и заедно да изведем страната от кризата”, заяви той.

На въпрос относно разминаванията в позициите на ПП и ДБ за третия мандат за правителство, бившият правосъден министър отговори, че вземането на решение в една коалиция е процес и е нормално да има различия, но не може да става дума за разцепление. “Решенията се вземат общо, а партиите в коалицията са равнопоставени. Когато достигнем консесус, ще излезем с обща позиция”, заключи той.