Петък, 20 Сеп 2024
           
Политика

Хасан Адемов: Пеевски е избран с измама за председател на ПГ на ДПС, депутатите подписали празен лист

   
Хасан Адемов: Пеевски е избран с измама за председател на ПГ на ДПС, депутатите подписали празен лист

Напрежението в ДПС не почива на разделението ДПС на Доган или ДПС на Делян. Това изтъкна в студиото на Нова ТВ Хасан Адемов, Хасан Адемов, член на Централното оперативно бюро на ДПС.

Според него проблемът 17 от депутатите на Движението да не участват в заседанията на парламентарната група, свиквани от Пеевски, е защото искат да се възстановят правилата и стриктно спазване на Устава. Сегашното ръководство на парламентарната група в лицето на Пеевски не е избрано съгласно Устава. Доган е дал указания колективното начало да доминира над едноличните решения. Тоест и Чакъров трябва да е съпредседател на парламентарната група, обясни Адемов. Той посочи, че Пеевски бил избран за председател на групата чрез измама. На депутатите дали да подпишат празен лист, а после са разбрали, че само Пеевски е шеф на парламентарната група. 

Избирателят иска да чуе, че Движението е в топ форма, ръководи се по Устав  и правила и няма напрежение между съпредседателите. Няма магическа пръчка за проблемите, но очаква се позицията на почетния председател Доган. Важното е страната да се стабилизира политически и институциите да заработят, допълни Адемов.

Той коментира и темата с проваления първи мандат. Без заседание на колективните органи нямаше как да се подкрепи правителство на ГЕРБ. Проблемът е в механизма по който трябва да стане тази подкрепа. Ние искаме да има стабилно правителство, от гледна точка на случващото се край нас, но това трябва да става по легитимен и ясен начин. Механизмът за вземане на решения в ДП С трябва да се промени. Доган е гласувал доверие на Пеевски да управлява партията, но идеята беше двамата с Чакъров да взимат решение и да управляват, но това не се случва. По-важното е, че няма разцепление на структурите на ДПС,  но просто колективните органи трябва да заработят легитимно, настоя Адемов.