Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

   
И САЩ, и Европа, и Путин чакат ноември, а Зеленски чака помощ

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да действат решително в помощ на страната му срещу инвазията на Русия, съобщава "Ройтерс".

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят гледа към ноември и, честно казано, руският президент Владимир Путин също чака ноември", отбеляза той в института "Роналд Рейгън" в навечерието на срещата на върха на НАТО.

"Време е да излезем от сенките, да вземем силни решения... да действаме, а не да чакаме ноември или който и да е друг месец", настоя Зеленски.

Впоследствие той заяви, че не може да предвиди какво ще направи Доналд Тръмп, ако се завърне в Белия дом през ноември, но целият свят - включително руският лидер - очакват резултата от гласуването.

Украинският президент изрази надежда Тръмп да не напусне 75-годишния съюз на НАТО и Америка да продължи да подкрепя Украйна в защитата ѝ срещу руската инвазия.

"Не го познавам много добре", уточни Зеленски за Тръмп и добави, че е имал "добри срещи" с него по време на първото президентство на Тръмп. Той обаче отбеляза, че това е било преди инвазията на Русия през 2022 г.

"Не мога да ви кажа какво ще направи, ако стане президент на Съединените щати. Не знам", призна украинският лидер.

Тръмп - предполагаемият кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ през ноември, често критикува размера на американската военна подкрепа за Украйна - около 60 милиарда долара след нахлуването на руските сили през 2022 г. - и нарече Зеленски "най-великият търговец в историята".

Двама от неговите съветници по националната сигурност представиха на Тръмп план за прекратяване на американската военна помощ за Украйна, ако тя не започне преговори с Русия за прекратяване на конфликта.

Отношенията на Тръмп със Зеленски станаха повод за първия му импийчмънт като президент от Камарата на представителите на САЩ през 2019 г. Той беше обвинен, че е оказвал натиск върху Зеленски да помогне за клеветата на Джо Байдън в замяна на помощ, но беше оправдан от Сената през 2020 г.

[Тръмп: Ще спра войната срещу Украйна, но не при условията на Путин! Байдън поиска САЩ да спрат Русия]
ОБНОВЕНА

Тръмп: Ще спра войната срещу Украйна, но не при условията на Путин! Байдън поиска САЩ да спрат Русия

Ключов дебат за Белия дом

Що се отнася до политиката спрямо НАТО, Тръмп обяви, че би "насърчил" Русия да прави "каквото, по дяволите, си поиска" с всеки член на Алианса, който не разходва достатъчно за отбрана, и той няма да ги защити. Хартата на НАТО задължава членовете да защитават нападнатите си съюзници.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън обеща да защити със сила Украйна на срещата на върха на НАТО.

81-годишният президент обаче е изправен пред трудни въпроси относно годността му за поста, тъй като някои от неговите колеги демократи и спонсори на кампанията му се опасяват, че той ще загуби изборите след представянето му на дебата на 27 юни.

Тръмп води пред Байдън с 2,1% на национално ниво, според проучване на FiveThirtyEight.

Запитан за възгледите на Путин за Байдън и Тръмп, Зеленски отвърна предпазливо: "Байдън и Тръмп са много различни. Но те подкрепят демокрацията. И затова мисля, че Путин ще намрази и двамата".