Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Политика

Депутатите подкрепящи Доган бойкотират срещата на парламентарната група

   


Напрежението в ДПС не стихва, двата лагера в парламентарната група на партията няма да се срещнат. Депутатите на почетния председател на партията Ахмед Доган бойкотираха обявената за днес от санкционирания по глобалния закон "Магнитски" съпредседател на Движението Делян Пеевски среща на парламентарната група, пише Mediapool.

Верните на Доган 17 народни представители излязоха с обща позиция, която не беше разпространена от официалния песцентър на партията, а от техния алтернативен - "dps17.press". Те настояват председател на парламентарната група да не е само Пеевски, а и Чакъров. Посочват още, че насроченото заседание няма ясно разписан дневен ред, а решението за вотрия мандат трябва да се вземе не от парламентарната група, а от колективните политически органи на партията.

По-рано във вторник либерали от различни страни обявиха подкрепата си за Ахмед Доган, а след няколко часа мълчание разпространяващият позициите на Делян Пеевски официален пресцентър на ДПС разпространи странно съобщение, в което благодари за подкрепата и обяви, че партията е единна. Подкрепящите Доган пък обявиха, че подкрепата от либералите им "дава увереност, че зададената посока "ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи".

За планираното заседание на парламентарната група на партията за втория мандат, съобщи преди ден съпредседателят на партията Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на партията, но на него не присъства другият съпредседател Джевдет Чакъров, както и останалите депутати, заявили преданост към почетният председател Ахмед Доган.

ДПС е втора политическа сила в 50-ото Народно събрание и вторият проучвателен мандат за съставяне на кабинет ще бъде връчен на тази партия.

Делян Пеевски обяви преди ден, че ще бъдат разпратени писма на парламентарно представени политически сили, за да стане ясно дали са готови да подкрепят правителство с втория мандат. "Ние няма да разиграваме държавата. Ако от писмата видим, че има шанс за мнозинство – взимаме го и продължаваме", каза Пеевски.

След провала на първия мандат Делян Пеевски заяви, че ще върне мандата неизпълнен. След което депутатите, спазили повелята на Доган и гласували "против" проектокабинета на ГЕРБ заявиха, че може да има правителство с втория мандат. Преди дни те се срещнаха и с почетния председател на ДПС, докато в понеделник Пеевски призна, че дори не е разговарял с Доган. "Не съм разговарял с Ахмед Доган. Аз съм направил всичко от моя страна, сега той е на ход", каза Пеевски.

На фона на нарастващото напрежение в ДПС, Ахмед Доган продължава да запазва публично мълчание, въпреки че в партията има очакване той да проговори. 

Позицията на подкрепящите Доган депутати:

"Във връзка с обявеното за днес заседание на ПГ на ДПС, ние, народните представители, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, приехме с единодушие решение за неучастие в насроченото за днес заседание на Парламентарната група със следните мотиви : 

1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;

2. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели - както за партията, така и за парламентарната група.
1. Джевдет Чакъров
2. Делян Пеевски

Което означава:

1. съпредседателско участие в преговорния процес;
2. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;
3. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.

3. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.

4. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока "ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА" е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи".   

Либерали от различни страни изразиха подкрепа за Ахмед Доган

Във вторник от офиса на евродепутата и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк съобщиха, че либерали от различни страни подкрепата си за почетния председател на ДПС Ахмед Дога.

Оттам посочват, че в поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията.

Президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, изпращат писма, адресирани до почетния председател на ДПС и членовете на оперативното ръководство на партията, подчертавайки подкрепата си за Ахмед Доган и призовавайки за справяне със създалата се ситуация в редиците на ДПС, се посочва в съобщението.

"Решително и заедно продължаваме да даваме подкрепата си на Вас и ДПС, за да устоите на всякакви атаки срещу Вашата политическа и лична неприкосновеност", се посочва в писмото от Хакима ел Хаите, цитирано в съобщението.

"През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс", пише Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа – LIBSEEN. Той изразява надежда, че ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела, информират от офиса на Илхан Кючюк.

Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън изразява загриженост към случващото се в партията и в писмото си до Ахмед Доган заявява: "За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията." Греъм Уотсън е категоричен, че лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно, се посочва още в съобщението.

Адресантите определят ситуацията в Движението като недопустима и са единодушни, че ще продължат да популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации, информират още от офиса на евродепутата Кючюк. 

Часове по-късно от официалния пресцентър на ДПС, който разпространява само позициите на Пеевски, но не и на групата на доганистите в парламентарната група, благодариха на световните либерали за подкрепата. 

"Ръководството на Движението за права и свободи изразява благодарност на колегите дългогодишни партньори, за подкрепата за ДПС и оценката за ролята на Движението за права и свободи в политическия процес в България", се казва в съобщението до медиите. 

В него се споменава не само Доган и Пеевски, но и другият съпредседател на ДПС - Джевдет Чакъров: "Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България. Още веднъж благодарим за подкрепата, продължаваме нашето активно сътрудничество и препотвърждаваме активното си участие в работата на световното и европейско либерално семейство".

Въпреки че в сегашното прессъобщение на ДПС се твърди, че партията е единна, само преди ден Пеевски отново нарече хората на Доган "деребеи" и ги заплаши с МВР и прокуратурата. В понеделник санкционираният по глобалния закон "Магнистски" заговори и за разцепване на партията: "Трябва да бъдем обединени, призовавам д-р Ахмед Доган към обединение на ДПС. Това никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски. Това е абсурдно и ние двамата носим отговорност това да не се случи" .

ГЕРБ отново обяви, че няма да подкрепи втория и третия мандат

Във вторник от ГЕРБ отново повтори позицията си, че след като първият мандат се е провалил, то партията му няма да подкрепи нито втория, нито третия мандат. 

"Във връзка с редица медийни запитвания от ГЕРБ заявяваме, че няма да подкрепим втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат. Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-тото Народно събрание не създават необходимата база за съставянето на стабилно правителство", се казва в позиция на партията.

Според ГЕРБ "ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия (бел.ред.- няма четвърти мандат) и т.н - това не е разум, а политически инат".

"Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси. Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", допълват от ГЕРБ.

Заявките на останалите политически сили

Преди дни от "Продължаваме промяната" вече заявиха, че докато Пеевски е начело на ДПС, не могат да говорят с партията по политики. В понеделник от формацията на Кирил Петков и Асен Василев заяви, че не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и остават конструктивна опозиция.

Участващата в "Демократична България" партия ДСБ пък в неделя предложи с третия мандат да се работи за "техническо правителство". Преди ден коалиционните им партньори от "Да, България" пък предложиха, ако президентът даде третия мандат за съставяне на кабинет на ПП-ДБ, на останалите партии да се предложи да гласуват специална декларация, с която да се установи дали има антикорупционно мнозинство.

От БСП още миналия месец взеха решение, че няма да подкрепят нито мандат на ГЕРБ, нито на ДПС.

За третия мандат заявка направиха от "Има такъв народ" и от "Възраждане".