Неделя, 08 Сеп 2024
           
Свят

Детскатa болница в Киев е била поразена пряко от руска крилата ракета Х-101

   


Службата за сигурност на Украйна (ССУ) представи нови доказателства днес, които според нея удостоверяват, че главната детска болница в столицата Киев е била поразена пряко от руска крилата ракета Х-101, пише Mediapool.

"Заключението на експертите е недвусмислено - това е бил директен удар", написа ССУ в приложението "Телеграм".

Службата сподели снимки от части от ракетата, намерени на мястото на трагедията. ССУ уточни, че анализът на траекторията и на естеството на причинените разрушения доказва, че ракетата е била насочена право към болницата, отбелязва Ройтерс.

Следователите на ССУ са открили: фрагмент от двигател на крилата ракета X-101; фрагмент от механизма за разгъване на крилото на ракетата Х-101; фрагмент от блока за смущения на ракетата Х-101; средната част на корпуса на крилатата ракета X-101; опашен обтекател и фрагмент от хидравличен блок на крилатата ракета Х-101; фрагменти от корпуса на двигателя на крилатата ракета Х-101 с показан инвентарен (вътрешна страна) и серийни номера (външна страна).

Това, че руската атака е била целенасочена се доказва не само от ракетните фрагменти, намерени на мястото на удара, но и от анализ на данните от траекторията на полета, характера на нанесените щети, както и голям брой видео и фото материали. Освен това други нюанси потвърждават целенасочения ракетен удар на Руската федерация.

Първо, естеството на разрушението (двуетажната сграда на болницата е напълно разрушена, околните сгради са имали значителни щети), което е специфично за бойната глава Х-101 (400 кг). СБУ подчертава, че разрушенията в никакъв случай не са могли да бъдат причинени от зенитно-ракетната система NASAMS, чиито бойни глави са приблизително 20 пъти по-малко мощни.

Второ, пропорциите, формата и размерите на ракетата, които са записани на публично достъпни видеозаписи, напълно съответстват на ракетата Х-101, а напротив - не са характерни за зенитно-ракетните системи, вкл. към системата за противовъздушна отбрана NASAMS.

"Опитите на руските пропагандисти да сравнят ракетата от видеото, която удря болница на няколко стотин метра, с размера на сградата на преден план, е цинична и безсмислена манипулация“, се отбелязва в доклада.

Трето, траекторията на полета на ракетата напълно съответства на характеристиките на X-101 (набиране на височина преди да атакува целта и атака под приблизителен ъгъл от 60 градуса);

Четвърто, атаката срещу детската болница с крилата ракета Х-101 с въздушно изстрелване беше записана от материали за обективно наблюдение с помощта на радари.

Извършеният вчера посред бял ден удар бе част от поредица атаки, които отнеха живота на най-малко 41 души в цяла Украйна, включително на деца. Кремъл твърди, че украинска ракета за противовъздушна отбрана е ударила болницата, а не Русия. В резултат на обстрела в Киев загинаха 29 души, в Днепропетровска област - 11, а над 100 бяха ранени.

Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица Киев вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета, заяви днес ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация, предаде Ройтерс.

"Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза Бел чрез видеовръзка от Киев на пресконференция в Женева.

Тя добави, че екипът ѝ, който вчера е посетил мястото на инцидента, не може да излезе с категорично заключение, но че ракетата, изглежда, е била изстреляна от Русия.

В медицинския център са лекувани деца със сериозни заболявания като рак и болести на бъбреците, а там е имало близо 670 деца пациенти и около хиляда души персонал по време на атаката, каза Бел.

"Персоналът е преместил вчера сутринта децата в бункер, когато за първи път са прозвучали сирените за въздушна тревога, иначе жертвите са могли да бъдат много по-големи", допълни тя.

Кремъл повтори днес, че украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил вчера детската болница в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговия говорител Дмитрий Песков. Агенцията отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: "Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти".

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система", каза той.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова днес заяви, че ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от система за противовъздушна отбрана NASAMS от Украйна, е поразила вчера детската болница в Киев.

Един загинал и серия пожари вследствие на "масирани атаки" на украински дронове

Руските власти заявиха днес, че един човек е загинал и че две електрически подстанции и петролен склад са се запалили, след като Украйна е изстреляла десетки дронове в серия от "масирани атаки" по няколко области на Русия, предаде Ройтерс.

Губернаторът на граничещата с Украйна Белгородска област Вячеслав Гладков заяви в социалната мрежа "Телеграм", че един човек е загинал, други двама са ранени и че са нанесени щети на няколко жилищни сгради в областта. Той каза още, че през последния ден четирима души са загинали и 20 са ранени при няколко украински нападения.

Пожар е избухнал в електрическа подстанция в руската Ростовска област, след като снощи Украйна изстреля "десетки дронове", съобщи губернаторът на южната гранична област Василий Голубьов. Пожарът е потушен, каза още той в "Телеграм".

Серия от експлозии са чути в град Калач на Дон в южната Волгоградска област, написа канал в "Телеграм", който има източници в руските сили за сигурност. Областният губернатор Андрей Бочаров заяви в социалната мрежа, че падащи отломки от украински дронове, свалени от руската противовъздушна отбрана, са запалили електрическа подстанция и петролен склад. Пожарът в подстанцията е потушен, но пожарникарите все още се борят с пламъците в петролния склад, допълни Бочаров.

Пожарът в петролния склад в Калач, сн. социални мрежи

Губернаторът на южната Астраханска област съобщи за отблъсната "масирана" украинска атака, като допълни, че няма пострадали.

Няколко изстреляни от Украйна безпилотни летателни апарата бяха унищожени над Воронежка област и над Курска област, казаха още руските власти. Няма информация за щети в тези две области.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла по независим път да провери информацията на руските власти. Украйна не е коментирала информацията.