Салата "Цезар" е една от най-известните салати в света и е толкова популярна, че присъства в менюто на почти всеки ресторант. И макар мнозина да предполагат, че е измислена във Франция или Италия, произходът й се оказва малко по-екзотичен.
Известната салата е измислена точно на 4 юли 1924 г. - тази година е нейната 100-годишнина. Авторът й е Цезар Кардини - италиански имигрант в САЩ, който държи няколко ресторанта. Единият е в Тихуана, Мексико и именно там е създадена салата.
Източник: iStock
Тогава Цезар прави салатата с малкото налични неща в кухнята - маруля романа, която дори не е нарязана, а се сервират цели листа, поръсени със зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок, сос "Уорчестър", забулено яйце, настърган пармезан и крутони.
Източник: iStock
След това салатата "Цезар" бързо се прочува из целите САЩ. През 1937 г. Мани Улф от Paramount Pictures разпространява рецептата й из ресторантите в Холивуд, а след това тя достига и до Ню Йорк.
Източник: iStock
Вариант с пилешко филе
Днес съществуват редица варианти на популярното блюдо, като често към салатата има добавено пилешко филе или пък яйцето е заменено с таханов сос за веган версията му. Оригиналната салата "Цезар" обаче е само една и дъщерята на Цезар Кардини Роза уточнява основните моменти в нея в интервю от 1987 г.
Трябва да използваме само вътрешните листа на маруля романа и да ги оставим цели, за да може да ги взимаме с ръка. Яйцето се вари точно една минута, а аншоа не се добавя, цитират я HollywoodLife.