Петък, 20 Сеп 2024
           
Новини

Николай Малинов се измъкна от ръководството на „Русофили“ дни преди арестите в Пловдив

   
Николай Малинов се измъкна от ръководството на „Русофили“ дни преди арестите в Пловдив

Дългогодишният лидер на родните русофили Николай Малинов от няколко дни не е председател на Национално сдружение „Русофили“ - гражданската организация, която претендира, че е най-голямата в страната, има 30 хил. члена и обединява 239 организации.

На VII-то Общо събрание в последните дни на юни Николай Малинов неочаквано се оттегли от лидерския пост, като отстъпи мястото си на досегашния си заместник Милен Чакъров. В последните 16 години Малинов водеше организацията, превръщайки я в мощно хибридно оръжие срещу евроатлантическия път на България и в покорен слуга на путиновия режим в Кремъл. Новината за напускането на поста не бе отразена в  родните медии.
Според източници на Faktor.bg оттеглянето е тактическо. Малинов е имал информация за предстоящите арести на членове на неговата организация в Пловдив, които вчера станаха факт.

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, Златомир Дьовленски бе задържан след акция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). По-късно бе арестувано и друго лице, свързано със русофилите и Дьовленски. Обвиненията срещу тях са за разгласяване на държавна тайна. От офиса на пловдивските русофили са иззети документи. Забъркването на Малинов в нов шпионски скандал би утежнило положението му. В момента той е подсъдим за шпионаж в полза на Русия, а организацията му се сочи ето един от основните инструменти за руско проникване у нас.