Понеделник, 16 Сеп 2024
           
Политика

Прокопиев се извини на еврейската общност, заради атисемтиски шеги на Полина Паунова

   
Прокопиев се извини на еврейската общност, заради атисемтиски шеги на Полина Паунова

Издателят на медиите „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев се извини с писмо на еврейската общност, заради неуместни шеги в интернет, пуснати от работещата в неговите издания журналистка Полина Паунова.

Преди дни лидерът на една от еврейските организации "Шалом“ д-р Александър Оскар постави въпроса със свой коментар на страницата си във фейсбук: „Либерално-демократична” ли е българската прогресивна общност или “либерално-демагогична”?“ 

Ето какво написа още по темата д-р Оскар:

„Очевидно, скандалът с журналистката Полина Паунова се разраства, като през последните 24 часа все повече представители на “либерално-демократичната” общност се включват активно се включват в нейна защита.

Основният аргумент, който дават е, че щом принадлежи на “либерално-демократичната” общност, значи няма проблем да пише и прави каквото си иска.

Поводът за скандала бе публикуван от нея пост с грозна шега, съдържаща класически антисемитски стереотипи. 
След изразеното от мен възмущение, непосредствено след публикуването на поста, последва артилерия от обвинения, нападки и обиди от нейни близки към всички, които споделихме възмущението си. 

Оказа се, че тази грозна шега не е единствен случай, а многократно използвана през годините от г-жа Полина Паунова, грозна проява на език на омразата.

Последва нещо като извинение, което по-скоро бе упрек към нас, че сме изразили възмущението си.

Непосредствено след това, г-жа Паунова реши отново да бъде интересна и публикува няколко поста, демостративно наблягайки на елемента “диня” - символ на подкрепата за терористичната организация Хамас и анти-израелската кампания по света, с коментар “всичко е под контрол”.

Разбирам, че г-жа Паунова е журналист в уважавана медия, но това не я прави свободна да говори и пише каквото си иска. Напротив, точно тя трябва да бъде особено внимателна в изказа си и да бъде пример за хората, които четат нейните публикации.

Когато има проблем, той се адресира и ако има воля и желание се решава. В случая, нито има желание, нито воля за справяне с проблема. Ангажирането на все повече хора, по никакъв начин не помага, а само задълбочава проблема. Който вече не е проблем само на г-жа Полина Паунова, а на всички, които се опитват да докажат, че поведението и е съвсем нормално.“

От „Шалом“ са изпратили своята реакция до издателя на „Икономедия“ Иво Прокопиев. Вчера той се извини на еврейската общност:

До:
г-н Александър Оскар
ОЕБ "Шалом"
г-н Максим Делчев
Централен израилтянски духовен съвет
г-н Николай Гълъбов
Федерация на ционистите в България
г-н Тодор Чобанов
Организация Приятели на Израел в България - Негев
Г-н Виктор Меламед
Американски еврейски комитет - България

Уважаеми господа,

Благодаря ви за изразената и изпратена до мен позиция в качеството ми на основател на „Капитал" и акционер в „Икономедиа" АД.

Напълно споделям мнението и тревогата ви, че е абсолютно неуместно и укоримо разпространението на антисемитски шеги, дори и чрез лични профили в социалните мрежи.

През последните повече от 30 години на медийния пазар, изданията на „Икономедиа" АД винаги са спазвали най-високи професионални и етични стандарти. „Капитал" и „Дневник" неизменно са защитавали и защитават правата на човека, човешкото достойнство, интеграцията на малцинствата, върховенството на закона и демократичните ценности.

Мисията на медиите на „Икономедиа" АД е да дават достоверна и качествена информация, да създават авторска журналистика, която помага на читателите да правят информиран избор за бизнеса си и за личния си просперитет, като спазват принципите на качествената журналистика и отговорността към обществото.

Отношенията между изданията на „Икономедиа" АД - „Капитал" и „Дневник" - и еврейската общност в България, както и нейните представителни организации, винаги са били и остават отлични. Бих предложил да организираме и лична среща, на която да обсъдим повдигнатите от вас впроси в по-голяма дълбочина. Подобна среща би била възможност да запозная вас, като представители на еврейската общност, с новия главен редактор на „Капитал" г-н Ивайло Станчев, за да се обсъди продължаване и задьбочаване на дългогодишното ни партньорство.

С уважение,
Иво Прокопиев
София, 08.07.2024 год.