Неделя, 06 Oct 2024
           
Новини

Кандидатстването за гимназии след 7 клас започна

   


Кандидатстването за гимназии след 7 клас започна в понеделник. Седмокласнците могат да подадат заявление за участие в първия етап на класиране до 10 юли, включително. В този първи етап, както и в трети и четвърти заявлението е само по електронен път и се пуска чрез електронна платформа, където са обявени резултатите от външното оценяване на учениците, пише Mediapool

Подаването на заявления може да стане по няколко начина: без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас, или със съдействието на друго училище ("училище-гнездо"), определено от Регионално управление на образованието – София-град в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа и индивидуален код за достъп, вписани в служебната бележка за допускане до външно оценяване. За професионалните паралелки и гимназии е необходимо и медицинско.

Всяка паралелка е с различен бал

Чрез системата може да се кандидатства за гимназии от всички области в страната, както и едновременно за няколко области, но за целта са необходими отделни заявления за всяка избрана област.

Учениците кандидатстват не за училище, а за всяка конкретна паралелка в дадена гимназия.

Резултатите от изпитите по български език и математика след седми клас и оценките от училището по двата предмета образуват състезателен бал, с който се влиза в гимназиите.

Балът за всяка паралелка е различен, а гимназиите сами определят тежестта на отделните компоненти в зависимост от своя профил. Максималният бал е 500 точки.

Няма ограничения в броя на желанията на учениците. Добре е най-желаните паралелки да са на първите места, тъй като при следващо класиране може да се мине напред в желанията, но не и да се "върне" назад.

Седмокласниците и родителите ще разполагат с 30 минути в системата, за да подредят желанията на детето и да подадат заявлението за кандидатстване. Ако не успеят навреме, системата трябва да им предложи повторно подреждане.

Кандидатстване и класиране

Резултатите след първото класиране ще бъдат обявени в петък - 12 юли. След това възможностите за класираните ученици са две - да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за второ класиране. То е между 15 и 17 юли.

Класираните ученици могат да загубят мястото си в училището, ако не се запишат в  срок. Те трябва да направят това на място в конкретното училище. Приетите на различно от първо желание, могат да се запишат в гимназията, в която са класирани, или да подадат заявление за второ класиране, което също се подава в училището, където е приет седмокласникът след първия кръг.

На второ класиране пренареждане на желанията няма. 

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли, а записването е от 22 до 24 юли.

В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната, и тези, които изобщо не са кандидатствали до момента. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени до 25 юли, а заявлението отново се подава онлайн. Учениците могат да подреждат желанията си, но само за паралелките, за които има обявени свободни места. Заявленията за трето класиране се подават между 26 и 29 юли, резултатите се обявяват на 30 юли, а записването е на 31 юли и 1 август. 

Има и четвърто класиране, в което отново учениците могат да кандидатстват само за паралелките с останали свободни места. Кандидатстването за четвърти етап е от 5 до 6 август, обявяването на резултатите - на 7 август, а записването на класираните ученици е между 8 и 9 август.

До 12 август пък ще бъдат обявени последните свободни места, като за тяхното попълване е нужно подаване на заявления до директорите на въпросните училища. Срокът за попълване на местата е до 11 септември.