Неделя, 06 Oct 2024
           
Новини

Прокуратурата поиска арест на 3-ма украинци заради Алексей Петров

   


Прокуратурата поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест за трима украински граждани по разследване, свързано с Алексей Петров, пише Факти.

Софийска градска прокуратура иска арест за Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков, издирвани във връзка с атентата с гранатомети срещу бизнесмена през 2015 г.

Припомняме ви, че Петров бе застрелян през август 2023 г. по време на разходка на Витоша, като до момента няма официална информация за напредък по разследването.

Двете основни версии са свързани с бизнеса или личния му живот.

По първия случай и до момента няма развитие, докато при втория бързо бе разкрита украинска група от четирима души, която е организирала и извършила атентата с гранатомети. По него бе заловен, обвинен и осъден като организатор за покушението Роман Логвиненко. Първоначално той получи присъда от 15 години, после тя беше намалена на 10 години, а накрая той бе пуснат предсрочно миналият май, само 4 месеца преди разстрела на Алексей Петров.

Въпросното покушение срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинението само бронирания му мерцедес е предотвратил тежки последици. След инцидента Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Тогава той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: "с терористите - като с терористи".

През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. От тях обаче и до момента няма и следа. Не става ясно защо точно сега прокуратурата иска европейски заповеди за техния арест и поради каква причина това не е било сторено и до момента. Няма информация и дали те по някакъв начин са навързани и с последващия разстрел на Петров през август 2023 г.