Понеделник, 15 Юли 2024
           
Спорт

Какво знаем за Ярослава Магучих - украинката, която счупи рекорда на Стефка Костадинова

   


Българите имаме много неща, с които да се гордеем, а едно от тях е световният рекорд в скока на височина при жените. Преди 37 години Стефка Костадинова скочи забележителните 2.09 метра, които се оказаха прекалено висока летва за всички състезателки след нея.

Е, ето че почти 40 години по-късно, се намери кой да скочи по високо от Костадинова. Вчера, 7 юли, Ярослава Магучих скочи 2.10 метра на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Париж, с което счупи рекорда на българката и записа името си в историята.

22-годишната украинка има обещаващо бъдеще пред себе си, а тя влезе в полезрението на всички още през 2019 г., когато спечели наградата за Изгряваща звезда в леката атлетика. Тогава Магучих бе едва на 18 години, когато спечели сребърен медал в скока на височина на Световното първенство в Доха.Тя записа световен рекорд за атлетите под 20 години със своето постижение от 2.04 метра. Преди да започне да тренира висок скок и да започне да чупи рекорди, Ярослава Магучих е тренирала карате заедно със сестра си.

Но леката атлетика винаги е била в кръвта ѝ. Ето защо след като е опитала спринтовете, бягането с препятствия и дългия скок, тя е разбрала, че е най-добра в скока на височина, пише European Athletics.

Снимка 673613

Източник: GettyImages

В началото обаче резултатите ѝ не са били впечатляващи и самата тя признава, че не е можела да скочи на 1.40 метра. "Повратният момент дойде на Украинското първенство, когато скочих над 1.55 метра", каза тя, според European Athletics.

Всеки, гледал скока ѝ, счупил рекорда на Стефка Костадинова, вероятно е забелязал, че украинската атлетка е решила да сплете косата си в две плитки. И това далеч не е случайно. Ярослава Магучих го прави на всяко състезание.

Снимка 673612

Източник: GettyImages

Първоначално ѝ се е сторило по-практично и удобно, но се е превърнало в традиция, която ѝ позволява да се концентрира преди състезание. Преди да счупи рекорда на Костадинова, личното най-добро постижение на Магучих е било 2.06 метра през 2021 г., пише БТА.

С поставянето на нов световен рекорд в скока на височина Ярослава Магучих определено ще накара всички да гледат към нея след няколко седмици, когато започнат Олимпийските игри в Париж, на които тя ще участва. На предната Олимпиада в Токио украинката спечели бронзов медал.

lifestyle.bg