Четвъртък, 19 Сеп 2024
           
Новини

Рекорден случай за тази година: Откриха милиони левове в тайник на автобус

   

  BGNES

Митничати откриха милиони левове, скрити в тайник на автобус, на ГКПП „Капитан Андреево“. 

„В последните дни са установени изключително много от тези случаи с недекларирана валута. Последният значим случай е от преди няколко дни в автобус, в зоната около леглото в специално изграден тайник бяха открити над 514 хиляди евро и 60 хиляди долара. Това е рекорден случай за тази година, открит в автобус, но и в предишните дни успяхме да установим в рамките на 5 случая валута в левова равностойност над 200 хиляди лева“, каза Георги Господинов, началник на митнически пункт „Капитан Андреево“.

Той отбеляза и че според промените в законодателството вече нарушителят трябва да докаже, че придобитата сума не е от престъпна дейност и трябва да докаже нейният произход.

„В противен случай цялата сума се отнема в полза на държавата. Затова и в първите месеци на годината регистрирахме по-малки като количество суми задържани тук на митническия пункт, но в резултат на нашите засилени действия, хората, занимаващи се с тази организирана престъпност, започнаха пак да ги укриват и да използват тайници“, обясни още Господинов.

Допустимото количество, което можем да носим в себе си без да декларираме при преминаване през границата, е до 10 хиляди евро. Всичко над тази сума следва да бъде декларирано.

Засилените проверки на „Капитан Андреево“ продължават, а трафикът днес, 8 юли, на пункта е засилен в посока Турция.