Неделя, 06 Oct 2024
           
Коментари

Искра Михайлова: Обръщението на Пеевски е много емоционално и показва отношението му към Ахмед Доган

   


  BGNES

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Искра Михайлова смята, че вчерашното обръщение на лидера на ПГ на Движението Делян Пеевски изразява отношението му както към цялата партия, така и лично към почетния председател Ахмед Доган. 

"Вчерашното обръщение на Делян Пеевски е било очаквано, то е достатъчно откровено и много емоционално и показа наистина отношението му както към цялата партия, към всички нейни избиратели и лично към Ахмед Доган. То беше очаквано и мисля, че сега хората са по-спокойни", коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ бившият евродепутат Искра Михайлова.

Пеевски публикува пространна писмена изповед по повод есклацията на напрежението в партията през изминалата седмица и слуховете за противопоставяне между него и почетния лидер - Ахмед Доган. 

"Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко! Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото - той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно", написа Пеевски.

През тази седмица се случи нещо безпрецедентно - групата на ДПС в парламента се разцепи при гласуването на проектокабинета "Желязков" на ГЕРБ. 30 души изпълниха инструкциите на Делян Пеевски - да подкрепят правителството, а 16 - послушаха волята на Ахмед Доган, който бе против.

 

От партията и парламентарната група бяха изключени няколко знакови лица, включително ветеранът Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. И двамата са от най-близките хора в обкръжението на Доган. Пеевски твърди, че те са били изключени по желание на местните структури и че това няма общо с Доган.

Ден по-късно другият председател на ДПС - Джевдет Чакъров заяви, че едноличното управление в партията трябва да приключи, и каза, че в парламентарната група има разделение, което се надява да не прерасне в разцепление.

Искра Михайлова категорично отрече да има ДПС на Делян Пеевски и ДПС на Ахмед Доган.

"Има една силна партия - ДПС. Няма различни ДПС-та, както казват. Няма автентично ДПС. Всеки избирател на ДПС е автентичното ДПС. Търсенето на някаква манипулация, изграждането на манипулация и спекулирането с името на г-н Доган, за съжаление на прави чест на колеги, които много добре знаят, че действително ДПС върви по своя естествен път на партия, която се развива", допълни тя.

Михайлова посочи, че няма представа дали Делян Пеевски и Ахмед Доган са се срещали. Това са взаимоотношения между тях и винаги комуникацията между тях е била оперативна и ефективна. И дори да няма конкретна среща, която да бъде отразена от медиите, тя е убедена, че те двамата са в контакт.

По думите ѝ е спекулация да се каже, че "Ахмен Доган нареди". "Това никога не се е случвало".

"Аз работя с ДПС вече повече от 25 години и в тези години аз никога не съм чула думата "нареждам". Имали сме обсъждания, имали сме позиции, но винаги всеки един от нас и всеки избирател на ДПС е имал правото на своя лична позиция. Всички, които сме свикнали и така сме работили, които изграждаме позициите на ДПС, продължихме линията, която между другата Движението изгради още на националната си конференция", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

През уикенда почетния председател на Движението събира част от актива на ДПС в лятната си резиденция в парк "Росенец". След срещата Джейхан Ибрямов и Джевдет Чакъров заявиха, че "връщане назад няма и е време за ново начало".

Искра Михайлова коментира, че новото начало означава една модерна партия, която е част от процесите в ЕС и се е ангажирала с тях.

"Нормално е партия, която се е ангажирала с процесите извън България, нормално е тя да върви по нов път", посочи още тя.