Събота, 21 Сеп 2024
           
Коментари

Боян Радойков: Самонадеян, самовлюбен, винаги вървящ срещу течението, Макрон заложи бъдещето на Франция и Европа

   
Боян Радойков: Самонадеян, самовлюбен, винаги вървящ срещу течението, Макрон заложи бъдещето на Франция и Европа

Франция няма да промени  политиките и подкрепата си към Украйна

Всяка слабост на новите ръководства в Лондон или Париж по отношение на Китай или Русия ще имат последствия, които ще отслабят допълнително и без това разклатения съюз на европейците, казва пред Faktor.bg дипломатът от кариерата

Боян Радойков е дипломат, бивш международен служител на ООН и доктор по политически науки в Сорбоната. Повече от 20 години живее и работи в Париж.

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Радойков, какво се случва във Франция, предизвестена ли беше тази победа на крайно десните националистически партии на първия тур?

- Нямаше истинска изненада. Националният сбор повтори резултата си от европейските избори. Беше напълно утопично от страна на президента Макрон да очаква, че в рамките на няколко дни преди парламентарните избори избирателите на Марин льо Пен ще променят драстично мнението си.

- Има ли вече яснота, какъв е профилът, а и от какви социални групи са хората подкрепили националистите?

- Да, профилът е много ясен. Това са хора, които се чувстват изоставени от политическата класа, които се опасяват за бъдещето си или са недоволни от живота си в ежедневието. Това са хора, които са разочаровани от политиката и които ясно заявяват: "Никога не сме ги пробвали, затова трябва да им дадем шанс". Несигурността, мигрантите, намаляването на покупателната способност - това са темите, които вълнуват французите и на които се основава относителният успех на Националния сбор.

- Какви грешки допусна Макрон, можеше ли да се избегне този срив до трета позиция?

- Въпросът трябва да се зададе по друг начин: какви грешки не допусна? Президентът Макрон като че ли следва дословно един виртуален наръчник за това как да се провалиш като президент сам, без външна помощ. Самонадеян, самовлюбен, винаги вървящ срещу течението, той заложи бъдещето на Франция и Европа като непрофесионален покерджия и проигра този залог, мислейки си, че е най-умният от всички. Този път това се обърна срещу него.

Нямаше спешна нужда от разпускане на Народното събрание. Видяхме границите на неговата политика "аз или хаоса". Нещо повече, заобиколен от екип от съветници, които прекарват по-голямата част от времето си в размисли за това дали пингвините имат колене, той пренебрегна съветите на опитните политици, които всички биха го посъветвали да не се предприема подобно политическо самоубийство.

- Стана ясно от френски медии, че две българки са на избираеми позиции от партията на Марин льо Пен, как си обяснявате този парадокс – от посткомунистическа България да се озовеш в люлката на европейската демокрация и да станеш активист на крайно дясна, проруска партия?

- Славка Михайлова и Иванка Димитрова са доказателство, че българите са политически ангажирани дори в чужбина, макар и понякога по непредсказуем начин. По принцип обаче никога не коментирам политическите убеждения на нашите сънародници.

- Преди години стана ясно, че партията на Марин льо Пен беше финансирана с огромни суми от режима на Путин, какви се очаква да бъдат отношенията на бъдещото френско управление с Кремъл?

- Перспективите за правителство на Марин льо Пен намаляват и това засега успокоява Европа. Но добрите ѝ отношения с режима в Кремъл са добре известни. Разбира се, ако един ден тя дойде на власт, Москва вероятно ще бъде във възторг.

- Ще промени ли Франция политиките си спрямо Украйна и мръсната война на Путин?

- Не, засега нищо няма да се промени в политиките спрямо Украйна. През 2024 г. Франция ще намери необходимите ресурси за достигане на решение, което да държи крайната десница извън властта. 

- Вече е факт, че и във Великобритания печелят лейбъристите, дари партията на Фараж е във възход – втора. Как ще се отрази случващото се във Франция и на Острова върху живота и сигурността на Стария континент?

- Това е изключително важен въпрос. Последните събития в тези две страни ще имат дългосрочни последици за сигурността на европейския континент. Парадоксално е, но Фараж, когото познавам лично, въпреки ангажираността му с Брекзит, ми се струва по-малко опасен от левицата, която току-що спечели изборите в Обединеното кралство. Всяка слабост на новото ръководство в Лондон или Париж по отношение на Китай или Русия ще има последствия, които ще отслабят допълнително и без това разклатения съюз на европейците.

Към това трябва да се прибави и перспективата за избори в Съединените щати, чийто изход е несигурен по отношение на ангажимента на американците към европейската отбрана и по-нататъшната им подкрепа за войната в Украйна.  

- Какво да очакваме на втория тур от изборите в неделя?

- Може да се очаква, че Франция ще бъде много по-трудна за управление, отколкото преди авантюристичното политическо решение на президента Макрон.