Вторник, 09 Юли 2024
           
Свят

Кой е Киър Стармър - новият премиер на Великобритания

   
Кой е Киър Стармър - новият премиер на Великобритания

Когато Киър Стармър беше избран за лидер на британската Лейбъристка партия през 2020 г., веднага след като партията претърпя най-тежкото си поражение на парламентарните избори от 85 г., той си поставя за цел да направи партията отново победител. Четири години по-късно Стармър успява да се издигне на най-високия пост във Великобритания.

61-годишният Стармър години наред беше критикуван за липсата на харизма, но мисията му да изтегли лейбъристите в центъра на британската политика и да разшири обсега на гласоподавателите в крайна сметка даде резултат. 

Стармър поема ръководството на правителството от днес, но задачата му е да оправдае доверието на британците, тъй като те вече не хващат вяра на приказките на политиците. Докато партията му и консерваторите се опитват да се справят с нарастващата подкрепа за крайнодясната антиимигрантска политика, която пуска корени в цяла Европа, жителите на острова имат други тревоги -  рекордния брой деца в Обединеното кралство, които живеят в бедност.
 

Кой е той?

Стармър е роден през 1962 г. в Лондон. Баща му е бил майстор на инструменти, а майка му е работила като медицинска сестра.
За да се хареса на гласоподавателите, той често спекулира със скромното си начало и казва, че битката на майка му с тежко заболяване през целия ѝ живот го е накарала да изпитва дълбока благодарност към Националната здравна служба. 

Стармър е първият в семейството, който стига до университет. Учи право в университета в Лийдс. След следдипломна квалификация в Оксфордския университет Стармър започва работа като адвокат през 1987 г., като поема дела с висок обществен интерес, включително срещу Shell, McDonald's и закриването на мини от бившия министър-председател Маргарет Тачър.

През 2008 г. Стармър застава начело на британската Кралска прокуратура.

През 2014 г. получава рицарско звание за заслугите си в областта на наказателното право, а през следващата година е избран за депутат в парламента и заема длъжностите министър на имиграцията и министър за Брекзит от страна на опозицията.

През 2020 г. оглавява Лейбъристката партия и инициира сериозна промяна във формацията след оставката на Джереми Корбин, който довежда партията до рекордна загуба на изборите през 2019 г.

Стармър твърдо подкрепя бизнеса, но не е срещу реформите. Киър Стармър е и един от политиците, който на референдума за ЕС през 2016 г. гласува в подкрепа на оставането на Обединеното кралство в рамките на Европейския съюз. 

Стармър и проблема му с публичния имидж

Въпреки програмата си за промяна, Стармър е възприеман от мнозина като фигура на статуквото, на която липсва харизмата на други политици. Проучване показва също, че рейтингът му спада сред по-младите избиратели.

Критиците поставят под съмнение и основните ценности на Стармър - например оставането му в ръководния екип на Джереми Корбин, обвинен в антисемитизъм. Други го обвиняват, че е предал левицата, като е ухажвал бизнес лидери и се е отказал от обещания като премахването на университетските такси.

След няколко неспокойни години за британската политика - с трима различни консервативни премиери само през 2022 г. - поддръжниците на Стармър го защитават като неутрална фигура, излъчваща стабилност след период на значителни политически сътресения.

offnews.bg