Понеделник, 08 Юли 2024
           
Новини

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за нарушения при медийното отразяване на изборите

   
СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за нарушения при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на 9 юни. 

Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а 6 - за накърняване на добрите нрави.

Членовете на СЕМ приеха доклада от наблюдението на дирекция "Мониторинг и анализи" на регулатора на изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители.

Директорът на дирекцията Зорница Гюрова уточни във връзка с изпратените до ЦИК сигнали: 

"ЦИК най-често изпраща писмо до доставчиците и им обръща внимание да спазват Изборния кодекс. Има само едно решение на ЦИК за наличие на нарушения на Изборния кодекс и то е във връзка с нарушаване на добрите нрави и език на омраза." 

Изпълняващата длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че докладът ще бъде представен детайлно на 11 юли със съпътстваща дискусия с участието и на политолози, посветена на медиите, изборите, доверието и дезинформацията - "... заедно с традиционно провежданото проучване на агенция "Екзакта", което изследва медийните нагласи и предпочитания по време на предизборната кампания, а в проучването има специален акцент върху разпознаването на фалшивите новини".

Наплатанова благодари на обществените медии, които партнираха на СЕМ за достойното представяне на България в първата по рода си кампания за медийна грамотност на европейските регулатори и на ЕК. Равносметката сочи, че тя е обхванала над 330 милиона души от населението на Европейския съюз в общото усилие за борба с дезинформацията в период на избори.