Понеделник, 08 Юли 2024
           
Коментари

Корман Исмаилов: ДПС е партия, на която председателите се инсталират от службите

   
Корман Исмаилов: ДПС е партия, на която председателите се инсталират от службите

„ДПС е партия, на която председателите се инсталират. Доган е инсталиран лидер в самото начало онези години – човек, който си смени името, който е агент на службите и така нататък“, коментира пред бТВ Корман Исмаилов, който беше председател на Младежката организация на ДПС и член на Централното оперативно бюро.

След време, когато той овладя структурите, стана сериозен фактор и започна да внушава, че ДПС е негова рожба  и че не той зависи от ДПС, а ДПС зависи от него – започна моето сериозно разочарование от самия него“.

„Той след себе си инсталира председателя Лютви Местан, който се оказа една пешка и много бързо изгърмя. След това беше инсталиран председателя Карадайъ, който също беше пешка, но си помисли, че може да стане царица, като и той изгърмя“, заяви още Исмаилов.

„Когато представи Местан на председателското място, получи се една рокада в шаха – царят става по-защитен, топът си остава топ“, допълни още той.

„Доган с инсталирането на Пеевски – беше една много сериозна гавра към избирателите, към обществото и особено към избирателите в Турция. Това беше едно безпардонно решение, нищо общо с ценностите и принципите, с що-годе някаква останала култура на тази партия. Човек, който е абсолютно политически неграмотен, но той е негов личен финансов проект. Никога не съм допускал, че Доган може да изпусне контрола върху партията“, коментира Корман Исмаилов.

„За Доган ДПС е една преторианска гвардия, която трябва да гарантира заграбеното през времето. Доган не само пося, но той отработи почвата на ДПС и я превърна в партия на системната корупция. Целта оправдава средствата – обръчите от фирми, комисионните, задкулисните схеми. Всичко това беше прекрасен терен за човек като Пеевски. Той има качества и когато има власт, може да се разгърне“, посочи Корман Исмаилов.

„Пеевски е класи под Карадайъ от гледна точка на политически опит, на политически познания, той е нищо от гледна точка на дефинирането на някакви политики“, допълни още той.

„В момента има категорична криза в партията, защото Пеевски помисли, че това е фирма. А явно, че той е и юридически некомпетентен. Тя се представлява заедно и поотделно от него и от господин Чакъров“, посочи Корман Исмаилов.

„Явно, че зависимостите между самия Доган и самия Пеевски са много сериозни. Защото ако Доган толкова не зависеше от Пеевски, досега той да беше изгърмял като тапа от шампанско. Явно Пеевски е по-солидна фигура от гледна точка на овладяване на структури и като фигура в партията“, коментира още той.

Исмаилов заяви, че самият той е отправял в лицето на Ахмед Доган остри и ясни критики – „че не спазва устава на партията, че не свиква централния съвет, за обръчите от фирми, за комисионните, за сараите, за случая Ахмед Емин, за това, че не ходеше на работа, за това, че уронва престижа на партията.“

„И ме изключиха, защото уронвам престижа на партията“, посочи Корман Исмаилов.

„Това е нормална критика към дейността на председателя, вътре сме има по-такива разговори. Но когато критиката се изолира и се премахва, стават тези извращения и тези Франкенщайни във времето“, коментира Исмаилов.

Според него дните на Делян Пеевски са преброени и на негово място ще бъде инсталиран някой друг.