Събота, 05 Oct 2024
           
Новини

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

   
Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лева по делото срещу Васил Божков и още девет души, подсъдими по т. нар. "хазартно дело", съобщава БНР.

Съдия Иван Коев счете, че разглеждането му силно ще затрудни делото в неговата наказателна част.

Софийският градски съд допусна братята Георги и Цветомир Найденови да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса. Именно по техен сигнал преди близо 5 години започват проблемите на Божков с прокуратурата.

Предстои съдебният състав да реши дали да даде ход по същество на делото срещу Божков, жена му Елена Динева и останалите осем души, обвинени за участие в организирана престъпна група за длъжностни и корупционни престъпления.

Бизнесменът бе привлечен към наказателна отговорност като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта.

Припомняме, че МВР и прокуратурата влязоха в офисите на Васил Божков през януари 2020 г. По-късно стана ясно, че държавната хазна е била ощетена с повече от 500 млн. лв., а Държавната комисия по хазарт не е предоставяла данни за извършени проверки по отношение начина на дължимата държавна такса.