Понеделник, 15 Юли 2024
           
Спорт

Глушков: Ситуацията с шахматистите ни е доста сложна законово

   


Най-добрите ни шахматисти нямат възможност да развиват пълноценно своя потенциал и да участват на състезания. Ситуацията е доста сложна законово.

След години може би Александър Везенков ще съжалява, че не е използвал възможността да опита да се наложи в НБА.

Решенията за нужното модернизиране на Българския спортен тотализатор и евентуално прехвърляне на спортни имоти към Столична община могат да се вземат от редовно правителство.

Аз се съгласих да бъда министър на спорта за този период, не знам какво ще се случи в следващите 15-20 дни.

Това заяви служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков при своя отчет за свършеното от него и неговия екип в последните близо три месеца, предава БГНЕС.

"Ситуацията е доста сложна законово, лицензираната федерация не може да осигури финансиране, докато нелицензираната търси финансиране за международни участия. Изчаквах и се надявах те да преосмислят някои свои позиции. Аз искам те заедно да дойдат, да обсъждаме темите, заедно, защото те трябва да решат проблемите, аз не мога да ги реша вместо тях, още повече, че не можем да се месим в тяхната международна федерация", отговори Глушков на въпрос относно проблемите в българския шахмат. Глушков разкри, че планира да проведе среща с двете враждуващи федерации. "Най-добрите ни шахматисти нямат възможност да развиват пълноценно своя потенциал и да участват на състезания. Има съдебни спорове тук, в Швейцария. На мен ми се иска много тези федерации да си подадат ръка и заедно да помислим какво можем да направим за развитието на шахмата. Това е мой призив, знам, че Димитър Илиев е направил такъв опит, но неуспешен. Аз ще се опитам в разговор с ръководствата на двете федерации да направим така, че нашите шахматисти да имат възможност да участват в международни състезания", обясни той.

На въпрос относно нуждата частна фирма да спасява участието на българските щангисти заради дълг на БФВТ от 36 хиляди долара, Глушков отговори, че Министерството е имало и резервен вариант. "Въпросът е сериозен, БФВТ с новия президент не можа да намери нужната документация, за да може да направи един обстоен и задоволяващ отчет пред ММС. Не мога да го виня, мога да кажа, че е намерил много задължения от предходните председатели, някои от които той е успял да заплати. Същият вариант може да се случи с шахмата, ММС да няма да има законова възможност да финансира шахмата", предупреди той.

Глушков отказа да коментира дали би останал на поста при такава покана. "Аз се съгласих да бъда министър на спорта за този период, не знам какво ще се случи в следващите 15-20 дни".

Първият българин в НБА коментира и новината, че Александър Везенков смята да се завърне в Олимпиакос след само един сезон в най-силната лига в света. "Бих му препоръчал нещо друго, НБА е друга планета, младите вече много гледат. След години може би той ще съжалява, че не е използвал тази възможност. Аз също имах договор за две години и е трябвало да опитам, но не е имало кой да ме посъветва", каза той.

На въпрос относно назначената проверка за дейността на Българския спортен тотализатор, Глушков отговори: "БСТ е много важен за финансирането за българския спорт. Проверката е назначена от мен на 28 май. Основните констатации от проверката – причината за частичното спиране на действията е хардуерен проблем, системите са доста стари, от 2012 година, с капацитет който е отговарял на този период. Препоръката е да се стартира проучване за избор на изцяло нова платформа. Това е изцяло в правомощията на ръководството на БСТ".

"Имах среща с кмета Терзиев, те искат няколко наши имота. В тези дружества доста клубове провеждат подготовка и състезания. Разговорът беше базов, аз казах, че нямам още виждания и не виждам от тях какви намеренията имат, за да се обезпечат нашите клубове. Трябва да ни кажат какво точно имат предвид", обясни Глушков на въпрос на БГНЕС относно исканите от Столична община спортни имоти в София, които са собственост на ММС.

"Бяха осигурени всички необходими средства за българската делегация на Олимпийските игри в Париж. Имаме 45 квоти, 41 състезатели, надяваме се да ни зарадват с медали и успехи. Със съдействието на ММС бяха подсигурени средства, които бяха необходими на БФВТ, за да подсигурят спечелените квоти за Париж, както и за подготовката на тримата ни щангисти, които ще участват. Успяхме да обезпечим на 100 процента финансирането по програмата за развитие на спортните клубове (14,3 млн. лева). Осигурихме средства за финансово обезпечаване и реализиране на пилотните програми „Спортът - начин на живот“ и „Спортът в час“, които бяха заплашени от провал, поради липса на финансиране. Успяхме да свърши това, което бе поето като ангажимент от предходното ръководство на ММС", изтъкна той относно свършеното в неговия мандат.