Понеделник, 08 Юли 2024
           
Свят

Байдън: Нямам намерение да си ходя

   
Байдън: Нямам намерение да си ходя

"Нямам намерение да си ходя". Това заяви американският президент Джо Байдън на фона на призивите от средите на демократите да се откаже от кандидатурата си за участие в президентските избори. Настоящият президент използва празненствата по случай Деня на независимостта - 4 юли, за да отговори на критиците си, пише Mediapool.

Мненията, че Джо Байдън трябва да се откаже от президентската надпревара и демократите да излъчат друг кандидат се засилиха след първия дебат между настоящия президент и кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

Подкрепа

Байдън беше подкрепен в четвъртък и от губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, който е сред сочените потенциални заместници на Байдън в президентската надпревара. Пред привърженици на демократите в щата Мичиган Нюсъм каза, че 81-годишният президент има опита и енергията да спечели втори мандат въпреки съмненията за способността му да води кампания и да управлява ефективно. "Аз вярвам в този човек. Вярвам в неговия характер. Вярвам, че той е един от президентите, които са променили най-много в нашия колективен живот", каза Нюсъм.

Дарители се оттеглят

В резултат на катастрофалното представяне на Байдън миналата седмица по време на дебата с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, някои дарители на кампанията на Байдън задържат или отменят следващите си дарения, е казал пред Асошиейтед прес запознат неназован източник.

В сряда съоснователят на стрийминг платформата "Нетфликс" и един от най-големите дарители на Демократическата партия Рийд Хейстингс призова президента да се оттегли от борбата за преизбиране. В четвъртък Абигейл Дисни, внучка на Уолт Дисни, основател на едноименната филмова компания, каза, че преустановява даренията си за Демократическата партия, докато Байдън не се оттегли от надпреварата.