Неделя, 07 Юли 2024
           
Свят

Британците гласуват на ключови парламентарни избори

   
Британците гласуват на ключови парламентарни избори

Във Великобритания днес се провеждат парламентарни избори, които може би ще доведат до края на продължилото 14 години управление на Консервативната партия, предаде БНТ.

Очакванията са загубата да бъде толкова голяма, че дори и сегашният премиер на страната Риши Сунак може да не получи депутатско място в новия парламент.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 22.00 часа местно време. След полунощ българско време, ще стане ясно дали Великобритания ще е изключение от общия европейски фон - политическият ѝ завой няма да е десен, а новото правителство ще е лявоцентристко и ще разполага с огромно мнозинство.

Въпросът на днешния ден ще бъде не дали, а с колко ще загубят управлявалите страната последните 14 години, белязани с повишаване на цената на живот, безкрайни скандали - от парти гейт по време на локдауна и управлението на Борис Джонсън, през най-краткото управление на Лиз Тръс, продължило малко над 40 дни, но за сметка на това белязано с изключителни икономически грешки, до скандалите за залози за датата на изборите от последния месец. По време на кампанията лейбъристите обещаваха икономически растеж. Торите говориха за данъчни облекчения за самонаетите след години, в които данъчното бреме на британците се увеличаваше.