Събота, 06 Юли 2024
           
Свят

Съединените щати празнуват Деня на независимостта

   
Съединените щати празнуват Деня на независимостта

Съединените щати празнуват Деня на независимостта на 4 юли. Националният празник отбелязва раждането на Съединените щати като независима държава с приемането на Декларацията за независимост от Континенталния конгрес през 1776 г. Оттогава се навършват 248 години.

Празненствата включват фойерверки, концерти и семейни събирания в цялата страна. В големите градове се организират мащабни паради.

През 1775 г. жителите на тринадесетте американски колонии започват борбата си за независимост от британското управление под ръководството на крал Джордж III. Този конфликт поставя началото на Американска война за независимост (1775-1783 г.)

Конгресът гласува в подкрепа на независимостта от Великобритания на 2 юли през 1776 г., но всъщност завършва процеса по приемане на Декларацията, изготвена от Томас Джеферсън в консултация с други членове на комитета - Джон Адамс, Бенджамин Франклин, Роджър Шърман и Уилям Ливингстън, едва два дни по-късно. Първоначално честването е по подобие на рождения ден на краля, който се отбелязва ежегодно с камбанен звън, огньове, тържествени шествия и ораторски речи.

Първото честване на 4 юли

През далечната 1777 г. вестник "Пенсилвания Ивнинг Поуст" от Филаделфия съобщава: "Вчера, 4 юли, годишнината от обявяването на независимостта на Съединените американски щати, беше отбелязана с демонстрации на радост и тържественост."

През нощта, пише вестникът, "имаше грандиозни фойерверки... и градът беше красиво осветен".

Официален празник

Традицията да се празнува независимостта започва да се налага всеобхватно след Войната от 1812-1815 г. срещу Великобритания. Такива чествания се провеждат най-вече на 4 юли.
Джон Адамс обаче все още смятал, че американците трябва да празнуват своята независимост на 2 юли. Историците твърдят, че Адамс отказвал покани за участие в събития на 4 юли до деня на смъртта си. Адамс умира на 4 юли 1826 г.

На същия ден умира и Томас Джеферсън. Двамата мъже и бивши президенти са били както приятели, така и съперници. И двамата почиват на 50-годишнината от подписването на Декларацията за независимост.

През 1870 г. Конгресът на САЩ обявява 4 юли за официален празник.

Съвременни чествания

През юли 1776 г. САЩ са били държава с население от 2,5 милиона души, а днес - 336 милиона души. В наши дни американците отбелязват националния празник с редица празненства.

Във Филаделфия, Пенсилвания, организаторите провеждат 16-дневен фестивал с фойерверки, музика и храна, за да отпразнуват "рождения ден на Америка в родното място на Америка!"

Но най-голямото шоу с фойерверки е в Ню Йорк. То може да се види и в съседните щати Ню Джърси и Кънектикът. Излъчва се и в цялата страна по телевизията.

В Лос Анджелис, Калифорния, любителите на киното могат да изберат да отбележат празника, като гледат стари холивудски филми от тревната площ на историческото гробище "Холивуд Форевър".

Далеч на север в Анкъридж, Аляска, традициите за Деня на независимостта включват храна, игри и фойерверки късно през нощта. При 19 часа дневна светлина по това време на годината шоуто с фойерверки започва едва в полунощ.