Събота, 06 Юли 2024
           
Свят

Зеленски към Тръмп: Искаме да знаем дали ще имаме силна подкрепа от САЩ през ноември, или ще останем сами

   
Зеленски към Тръмп: Искаме да знаем дали ще имаме силна подкрепа от САЩ през ноември, или ще останем сами

Ако кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп знае как да сложи край на войната в Украйна, той трябва да говори за това днес, заяви държавният глава на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Bloomberg.

Зеленски отбеляза, че Тръмп трябва да излезе със своя план за бързо прекратяване на войната в Украйна. В същото време той предупреди, че всякакви предложения не трябва да нарушават суверенитета на страната му.

"Ако Тръмп знае как да сложи край на тази война, той трябва да ни каже днес, ако има рискове за украинската независимост, ако загубим държавност, искаме да сме готови за това, искаме да знаем“, добави той.

Президентът  на Украйна също така отбеляза, че е "потенциално готов“ да се срещне с републиканеца, за да чуе предложенията му за прекратяване на войната.

"Те не могат да планират моя живот и живота на нашите хора и нашите деца. Искаме да разберем дали ще имаме силна подкрепа от САЩ през ноември, или ще останем сами“, отбеляза той, цитиран от "Фокус".

Като цяло републиканецът многократно е заявявал, че планира да прекрати войната в Украйна възможно най-скоро. По-рано изданието Politico съобщи, че сега Тръмп обмисля възможността за сключване на споразумение, което да задължи НАТО да не се разширява на изток - по-специално към Украйна и Грузия. Той също така – според медийни доклади -преговаря с президента на Русия Владимир Путин за това кои украински територии Москва може да запази под свой контрол в замяна на прекратяване на огъня.

В същото време, според Reuters, планът на Тръмп е САЩ да окажат подкрепа на Украйна само ако Киев се съгласи на диалог с Русия. По-специално, Вашингтон ще предупреди Кремъл, че отказът от преговори от страна на Руската федерация ще доведе до увеличаване на помощта за Украйна.