Събота, 06 Юли 2024
           
Свят

NYT: Байдън обмисля дали да прекрати участието си в президентската надпревара

   
NYT: Байдън обмисля дали да прекрати участието си в президентската надпревара

Разговор на президента на САЩ Джо Байдън е първата индикация, че той сериозно обмисля дали може да се възстанови след катастрофалното представяне на сцената на дебатите в Атланта на 27 юни.

Президентът Байдън е казал на свой ключов съюзник, че знае, че може да не успее да спаси кандидатурата си, в случай, че не успее да убеди обществеността за работоспособността си през следващите дни след катастрофалното представяне на дебата миналата седмица.

Президентът, който все още е силно ангажиран с борбата за преизбиране, разбира, че следващите му няколко изяви в навечерието на празничния уикенд - включително интервюто, насрочено за 5 юли с Джордж Стефанопулос от Ей Би Си Нюз, и спирките на кампанията в Пенсилвания и Уисконсин - трябва да минат добре.

"Той знае, че ако има още две такива събития, до края на уикенда ще сме на друго място", каза съюзникът, пожелал анонимност, пред "Ню Йорк Таймс".

Андрю Бейтс, говорител на Белия дом, заяви, че твърдението е "абсолютно невярно" и че на Белия дом не е било дадено достатъчно време да реагира.

Разговорът е първата индикация, станала публично достояние, че президентът сериозно обмисля дали може да се възстанови след опустошителното представяне на сцената на дебата в Атланта на 27 юни. Нарастват опасенията относно жизнеспособността му като кандидат и дали би могъл да изпълнява функциите на президент още четири години.

Високопоставен съветник на Байдън, който също говори при условие за анонимност, за да обсъди ситуацията, заяви, че президентът "добре осъзнава политическото предизвикателство, пред което е изправен".

Представителите на кампанията нервно следяха социологическите проучвания, осъзнавайки, че лошите резултати могат да подхранят кризата. Проучване на Си Би Ес Нюз показа, че бившият президент Доналд Тръмп е изпреварил Байдън след дебата с 50 % срещу 48 % в национален мащаб и 51 % срещу 48 % в щатите, в които се водят битки.

Байдън бавно се свързва с избрани представители на Демократическата партия и има насрочена среща с губернатори демократи в Белия дом днес. Той също така продължава да се свързва с хора, на които отдавна има доверие, и е казал на поне един човек, че е отворен за възможността плановете му да се отърси от представянето си в дебата - и да прехвърли фокуса обратно върху своя претендент, Тръмп - да не сработят.

Няколко съюзници на Байдън, който се събра със семейството и съветниците си след дебата, подчертаха, че президентът все още е в битката на политическия си живот и до голяма степен вижда този момент като шанс да се върне след явна загуба, както е правил много пъти през половинвековната си кариера.

Но според тях той също така е наясно с трудната си битка да убеди избирателите, донорите и политическата класа, че представянето му в дебатите е било аномалия, цитира БГНЕС заключенията на коментара.