Петък, 05 Юли 2024
           
Политика

Борисов се отказа от проектокабинета "Росен Желязков"

   
Борисов се отказа от проектокабинета \

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в едно от изключително редките си изказвания от трибуната на Народното събрание прекъсна дебата, поиска да бъде прекратена процедурата по гласуване на кабинета на Росен Желязков и символично оттегли кабинета. На практика не може да го направи, затова и дебатът продължава.

Това, което предстои, са предсрочни избори и "отиваме да агитираме и да молим за прошка".

Преди това Росен Желязков представи кабинет без осигурено мнозинство, т.е. кабинет на малцинството, макар и да не го нарече така. От ДПС изказване направи Йордан Цонев, който даде заявка, че Движението, което ще получи втория мандат, ще разговаря с всички партии, без "Възраждане".

Няма да подкрепим втория и третия мандат за съставяне на правителство, защото не е логично партии с 6-7% да доминират. Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от трибуната на Партийния дом по време на дебатите за проектокабинета на Росен Желязков с първия мандат за съставяне на правителство

С уважение се отнасям, никого не обиждам, ще се видим след изборите, защото ПП-ДБ няма да посмеят да подкрепят кабинет на малцинството, добави бившият премиер. Борисов се обърна към ПП-ДБ с думите, че в трудни ситуации винаги са се подкрепяли, независимо какви са вредите. Господин Денков, няма да ви позволя да ни прикрепяте с ДПС. Не е нужно да губим времето на президентската двойка, на дипломатите и на съдебната власт. От казаното дотук имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина или колкото трябва депутати да си понесем цялата отговорност, коментира Бойко Борисов.

Борисов благодари на ДПС за подкрепата за първия мандат.

Според него новата силна фигура в 50-ото Народно събрание е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Неговата партия е стабилна, системна и работи добре, но гледам как ви изкомандва и вас (ПП-ДБ), и БСП, и "Величие". Честито за новата роля. Ако третият мандат бъде даден на "Възраждане" ще има правителство, сигурен е Бойко Борисов.

Борисов смята, че нищо ново не се казва на хората в момента, а народните представители трябвало да се извиняват и да молят за прошка. Той направи процедурно предложение - да се прекрати "гласуването" (тук не стана ясно дали оттегля проектокабинета или поиска прекратяване на дебатите), да отидем да агитираме и да молим за прошка преди новите избори, призова лидерът на ГЕРБ.

След изказването си той напусна отново пленарна зала, както направи и преди, в началото на дебата. 

В резултат на казаното от Бойко Борисов, думата взе и друг бивш премиер, а сега съпредседател на ПП-ДБ - Кирил Петков. "Това, което чухме от Борисов би било много конструктивно, но ако беше казал покайвам се и искам прошка, че всичките тези години съдебната реформа никога не влезе в сила.. (..). Ако беше казал покайвам се, че службите не работят, че всеки един пункт в индекса за корупция е равен на 700 лв. работна заплата, ако беше казал покайвам се, че не си спазих уговорката, ако бе казал покайвам се, че два пъти свалих редовно правителство. Аз също се покайвам и ще ви кажа защо - извинявайте, че в предишния ни наш шанс не сложихме нашите реформи като приоритет, в първия месец да гласуваме реформа в сигурността и службите, извинявам се, че не можахме да достигнем до реформите в правосъдната система, съжалявам, че не успяхме да стигнем до отделните комисии, които могат да направят живота на хората още по-добър, но това, което разбрахме е, че никога повече няма да се изненадате от нас", обеща Кирил Петков.

Той се похвали, че повече хора са гласували за него в София с преференции, отколкото за Бойко Борисов.

news.bg