Петък, 05 Юли 2024
           
Новини

Шефът на застрахователния надзор изненадващо подаде оставка, НС не я прие

   
Шефът на застрахователния надзор изненадващо подаде оставка, НС не я прие

Насред политическия хаос около гласуването на правителството в сряда изненадващо в дневния ред на Народното събрание се появи точка за отстраняването на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), отговарящ за застрахователния надзор - Владимир Савов. Председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви, че Савов е подал оставка по "лични причини". Манданът на Савов изтича през юли 2026 г., пише Mediapool.

Изненадващата оставка на Савов идва на фона на напрежение и в Националното бюро "Зелена карта", отговарящо за покриването на щетите по застраховката "Гражданска отговорност" в чужбина, като по неофициална информация на Mediapool върху ръководството му се оказва силен натиск от бизнес структури. 

В крайна сметка Народното събрание отхвърли оставката на Савов, като първо я прие, но при прегласуването я отхвърли, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова конкретни депутати да не гласуват в полза на Делян Пеевски.

Преди това от трибуната бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ обяви, че групата ще гласува "въздържал се", докато Владимир Савов не се яви в Народното събрание, за да обясни защо подава оставка. В противен случай, по думите на Василев, остава съмнение, че това може да се случва и под натиск, макар че не е ясно дали конкретният случай е такъв. "Това, че хора си подават оставките по неясни причини и че са били назначавани с партийни квоти, показва огромните дефицити по начина, по който са били попълвани всички регулаторни органи в държавата", добави Василев. 

През лятото на 2018 г. след тежък политически скандал посред лятото бе гласувана оставката на предишния зам.-председател на КФН, отговарящ за застраховането, Ралица Агайн, като отново имаше съмнения за оказван натиск в сектора. 

Наскоро по "лични причини" оставка подаде и друг зам.-председател на КФН - Мария Филипова, която ден след това оглави Комисията за защита на потребителите.