Събота, 06 Юли 2024
           
Новини Свят

Две българки са част от листите на Марин Льо Пен за парламентарните избори във Франция

   
Две българки са част от листите на Марин Льо Пен за парламентарните избори във Франция

Две българки са част от листите на "Национален сбор" на Марин Льо Пен за парламентарните избори във Франция, предава БГНЕС.

Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втори тур, който ще се проведе на 7 юли.

Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в неделя. Тя работи като преводач в правосъдната система и в Министерството на финансите, като живее в съседния департамент Аверон, град Родез.

"Имам семейство в Ло, преди време живях там с приятели, но след като срещнах партньора си, реших да се установя с него в Аверон", обяснява тя. 58-годишна е. "Не се кандидатирам за лична слава или за да трупам дивиденти в политиката. Започвам тази битка за Франция, страната, която обичам", каза тя пред La Depeche.

Иванка Димитрова от своя страна се класира с 35,06% в 2 окръг на департамента Сен е Марн и също ще се изправи срещу кандидатите на другите две главни сили във Франция .

Тя живее във Франция от 34 години, като има и френско гражданство. Работила е дълги години в системата на образованието, а по-късно и като преводач на правосъдната система във Франция.

От няколко години се занимава по-активно с политическа дейност, като през 2022 г. разкрива, че се е включила в редиците на "Национален сбор", тъй като открива в принципите на партията своите собствени идеали. Не е усещала никакъв натиск като българка, която се кандидатира за депутат във Франция, тъй като французите са широко скроени хора и в парламента им има много хора с различен произход. Ще се радва да допринесе с каквото може за това трите й деца да живеят в нормални условия за живот.

На 30 юни френската десница спечели първи тур на ключовите парламентарни избори, а центристките сили на президента Еманюел Макрон останаха едва трети след левицата.