Петък, 05 Юли 2024
           
Свят

САЩ ще предоставят нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

   
САЩ ще предоставят нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

Съединените щати ще предоставят нов пакет от 2,3 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна.

Той ще включва ключови оръжия за противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от АФП.

"Съединените щати скоро ще обявят повече от 2,3 млрд. долара нова помощ за сигурността на Украйна", заяви Остин в началото на среща с украинския си колега Рустем Умеров.

"Този пакет ще осигури повече прехващачи за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия и други важни боеприпаси", взети от американските запаси, каза Остин

"Той също така ще даде възможност на Съединените щати да закупят повече прехващачи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и "НАСАМС", които ще бъдат предоставени в ускорени срокове", заяви началникът на отбраната на САЩ.

Умеров благодари на Остин за помощта на Вашингтон: "с тази подкрепа ще спрем Русия и ще прекратим агресията", посочи той.

Съединените щати са ключов военен поддръжник на Украйна, като са отделили над 51 млрд. долара за оръжия, боеприпаси и друга помощ за сигурността, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 година, припомня  БГНЕС.