Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Новини

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

   
Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за Зехир Османов, съобщи БТА.

Двамата, заедно с Албена Михайлова, са длъжностни лица от Министерството на образованието и са привлечени като обвиняеми заради пране на пари, след като са сключили неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН.

Но по време на днешното делото станало ясно, че Михайлова вече е пусната на свобода с парична гаранция от 5000 лева.

Адвокатът на Табаков и Османов Васил Василев обясни, че не става ясно каква е щетата, за която двамата му клиенти са обвинени. Василев поясни, че става дума за конкурс за покупка на автобуси, в който дори има включена поддръжка на превозното средство и затова според него става дума за незаконно обвинение.

От своя страна Ирина Арменова, прокурорът по делото, уточни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности, като са разпитани и свидетели. Днес в съда част от тях бяха представени като пет тома нови доказателства.

Сали Табаков пък е поискал да бъде освободен от ареста заради тежко заболяване, което може да се влоши, ако не се спазва терапията.

Според Василев това дело е поръчково и в този случай няма помен от престъпление. Работата по договора продължава и в момента се правят ремонти, хора се занимават с поддръжка на превозни средства, подчерта още адвокатът.

Припомняме, че на 26 юни стана ясно, че Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинения на трима души по разследване за неизгодна сделка в Министерство на образованието и науката (МОН) и пране на пари. Като веществени доказателства са открити и иззети пари, злато и документи. От Османов са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. 

Отделно Районната прокуратура във Варна откри голямо количество боеприпаси в частен дом - 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати. Те са открити в дома на лицето С.Т., а по информация на "24 часа" това е Табаков.