Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Свят

Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва пред краля

   
Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва пред краля

Повече от седем месеца след победата на партията на Герт Вилдерс ("Партия на свободата", ПС) на парламентарните избори в Нидерландия новосформираното дясно правителство положи клетва, предаде БНР с позоваване на ДПА и БТА. 

На днешната церемония в двореца близо до Хага министрите и държавните секретари положиха клетва пред крал Вилем-Александър.

Четирипартийната коалиция до голяма степен се контролира от Вилдерс, въпреки че самият той не е член на кабинета. 

Новите партньори в алианса с ръководената от Вилдерс "Партия на свободата" бяха поставили отказа му от официална длъжност като условие за участието си в кабинета.

Министър-председател е Дик Схоф - бивш ръководител на тайните служби и агенцията за борба с тероризма, който не е свързан с никоя партия. Неговият предшественик, дългогодишният премиер Марк Рюте, ще поеме поста на генерален секретар на НАТО през октомври.

Подобно на 67-годишния Схоф, повечето членове на кабинета нямат почти никакъв управленски опит. Единствено "Народната партия за свобода и демокрация" (НПСД) на Рюте е с дългогодишно участие в управлението на различни коалиции.

Освен "Партията на свободата", в кабинета участват партия "Нов социален договор" (НСД) и "Фермерско-гражданско движение" (ФГД), възникнало в резултат на масовите фермерски протести през последните години. 

Официалното споразумение за създаване на новата коалиция, озаглавено "Надежда, смелост и гордост", въвежда строги мерки по отношение на търсещите убежища, премахва събирането на семейства на бежанците и се стреми да намали броя на чуждестранните студенти, които учат в страната, отбелязва Асошиейтед прес. 

Агенцията също така посочва, че за първи път от 14 години Нидерландия има нов премиер и за първи път от Втората световна война насам той не е свързан с политическа партия.