Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Развлечения

Дюнерът със статут на храна със защитено наименование за произход

   
Дюнерът със статут на храна със защитено наименование за произход

Неаполитанска пица, испански хамон серано, но също филе "Елена" и българско розово масло - това са все продукти със защитени наименования в Европейския съюз. Специфичният им характер ги отличава от останалите подобни на пазара в ЕС.

Сега още една храна има амбиции да се сдобие с подобна защита - турският дюнер кебап. Най-популярната улична храна в Германия произлиза от Близкия изток, а думата "дюнер" идва от глагола dönmek, който означава "въртя се".

Сега Турция има амбициите да регистрира името "дюнер" в Европа и, ако успее, само производители, които се съобразяват с регистрирания метод за производство, ще могат да използват името за продукта си.
Снимка 672688

Източник: iStock

Според подадените документи за регистрацията "дюнер" са големи парчета говеждо и агнешко месо, нарязани хоризонтално на котлети с дебелина 3-5 мм, докато пилешките котлети могат да бъдат с дебелина 1-2 см.

Снимка 672690

Източник: iStock

В документите, подадени от Асоциацията на турските производители на дюнери, дюнер икономиката в Европа се оценява приблизително на 3.5 милиарда евро, пишат още Euronews.