Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Украинският митрополит призова патриарх Даниил да използва гласа на БПЦ срещу руската агресия в Украйна

   
Украинският митрополит призова патриарх Даниил да използва гласа на БПЦ срещу руската агресия в Украйна

  BGNES

Митрополит Епифаний, Предстоятелят на Православната църква на Украйна, призова новия български патриарх Даниил да използва гласа на Българската Православна църква срещу руските престъпления в Украйна.

Обръщението е от името на Православната църква на Украйна и от името на Митрополит Киивски и е адресирано до Негово Светейшество Даниил.

"С благодарност поменаваме покойния Патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света", се казва в съобщението.

Припомняме, че Украинската православна църква е призната за автокефална от Константинополската патриаршия, но все още не е призната от БПЦ.

Ето какво гласи цялото обръщение на Митрополит Епифаний.

Ваше Светейшество!
От името на Православна Църква на Украйна и от свое име поздравявам Ви по повод избирането и интронизацията Ви на свещения престол на Българските Патриарси.

Главата на Църквата, нашият Господ Иисус Христос, по Своето неизречимо Провидение, чрез съборния избор, Ви призова към високото и отговорно служение като Предстоятел на древната и прославена от много подвижници и светци поместна Българска Православна Църква. Поздравявайки Ваше Светейшество по повод възшествието Ви на Патриаршеския престол, молитвено Ви желая крепко здраве, благословени години на ползотворно служение за благото на Църквата, благочестивия български народ и цялото Православие.

Двете наши Църкви са дъщери на Великата Христова Църква в Константинопол, от която Българският свети цар Борис и Киивският свети велик княз Володимир са приели кръщение за своите народи, като са ги включили в общото европейско цивилизационно пространство. За запазването и защитата на този християнски и европейски избор и на собственото си уникално място в историята и България, и Украйна са платили висока цена.

Между Църквите на България и Украйна от началото на разпространението на Христовото Евангелие по нашите земи съществуват дълбоки духовни и културни връзки. С благодарност поменаваме покойния Патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от геноцидната война. Надяваме се, че Ваше Светейшество ще продължи да издига гласа на Българската Православна Църква срещу руските престъпления – в името на победата на истината и на справедлив мир за Украйна, Европа и света.

Ние се молим за Вас и за Българската Православна Църква и молим за Вашите молитви за нашата Поместна Църква и Украйна.

С любов в Христа –