Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

За демократите у нас пътят е един - да подкрепят правителство на европейската перспектива

   
За демократите у нас пътят е един - да подкрепят правителство на европейската перспектива

Николай Ненчев

До народните представители демократи, избрани в 50 НС 

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас, като избраници на народа, упълномощени да представляват интересите на демокрацията в България и националния ни интерес. 

След поредните, предсрочни парламентарни избори суверенът потвърди евроатлантическата ориентация на обществото и държавата ни. Убедени сме, че този път на развитие е единственият оптимистичен вариант за бъдещето ни. Всички други алтернативи водят към обреченост в ръцете на автократични режими с тоталитарни практики. В момент, в който съдбата ни на европейска държава е поставен под риск и изпитание, Вие трябва да бъдете по-силни от всякога.

България заслужава управление, което да гарантира демократичната и посока на развитие и благоденствието ни в съюза на свободните народи, какъвто е ЕС. Държавата ни се нуждае както никога до сега от пълноправното си членство в отбранителния атлантически съюз. Рисковете и в двете посоки са ясни. Дестабилизацията на членството ни и разколебаната позиция на държавата ни са целите на хибридната война, която се води срещу интересите на обществото ни. Врагът на демокрацията и независимостта ни вече е с ясен облик, а неговите политически представители в България се готвят да влязат в битка за властта.

Пред Вас, уважаеми демократи, няма много варианти! Пътят днес е един – да подкрепите правителство на европейската перспектива. Може да не сте вдъхновени от скандалите по между Ви, може да разчитате, че тепърва ще придобивате легитимност и власт при следващи избори. Но ако сега не стабилизирате държавата с редовен кабинет, то вашите планове ще се окажат балони, спукани от задаващият се образ на политическия "месия", които ще „избави“ народа от политическата Ви безпомощност.

Длъжни сте заради европейската идентичност на България да подкрепите принципно предложеното от победилия в изборите правителство. След като нямате потенциал и желание да сформирате сега голяма и силна коалиция, то трябва да направите стесненият избор за правителство на малцинството – предложено от ГЕРБ.

Подкрепете това правителство не чрез процедурни ходове и персонални трикове. Дайте му мандат под критичен поглед, но с ясно изразена принципна подкрепа за проевропейска власт със заявените приоритети за влизане в еврозоната, Шенген, стабилизиране на политическия диалог и пълноправно сътрудничество с нашите съюзници. И знайте, че липсата на политически кураж да гласувате предложеното правителство, ще струва не просто вашата политическа смърт, но и повишаване на риска за демокрацията, свободата и свободната икономика в България!