Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Коментари

Зеленски към Орбан: Важно е да върнем на Украйна и на цяла Европа справедливия мир

   
Зеленски към Орбан: Важно е да върнем на Украйна и на цяла Европа справедливия мир

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение в Украйна, предложи на украинския президент Володомир Зеленски да обмисли прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия и започване на преговори с Русия. Зеленски от своя страна подчерта, че за Украйна и Европа е важно да има справедлив мир.  

"Войната, в която живете сега, влияе много интензивно на сигурността в Европа. Ние ценим много високо всички инициативи на господин президента Зеленски за постигане на мир. Тези инициативи изискват много време. Именно заради правилата на международната дипломация те са усложнени и аз  помолих господин президента да помисли дали да не се подходи по малко по-различен начин. Да се направи пауза, да се прекрати огъня и после да се продължи, да започнат преговори." – каза Орбан на съвместна пресконференция след срещата си с украинския държавен глава.

Зеленски от своя страна увери, че в Украйна оценяват факта, че визитата на Орбан стана факт непосредствено след началото на унгарското председателство на ЕС.

"Това е ясно свидетелство за нашите общи европейски приоритети, за това колко е важно да върнем на Украйна и на цяла Европа справедливия мир, колко е важно да преодолеем трудностите и да осигурим нови основи за укрепването на Европа, за икономически и социален растеж", посочи президентът на Украйна, цитиран от Униан.

"Всички в Европа са хора, независимо от различните разногласия в политически възгледи, те искат да видят европейската политика действена, насочена към укрепването на Европа", подчерта Зеленски.

Орбан ще подготви за европейските премиери доклад за срещата си със Зеленски.

Двамата държавни лидери подчертаха, че срещата е станала важна стъпка към решаването на двустранните проблеми, натрупани през дълъг период от време.

"Опитваме се да приключим всички предишни спорове и да се концентрираме върху бъдещето. Искаме да подобрим отношенията между нашите страни.“ – увери Орбан.

Двете страни подготвят всеобхватно споразумение за сътрудничество.

Беше съобщено, че предстои в Унгария да бъде открито първото украинско училище, пише Гордон.

Faktor.bg