Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Георги Харизанов: На никого не му се иска да е създател и участник в правителство "Орешарски 2"

   
Георги Харизанов: На никого не му се иска да е създател и участник в правителство \
  BGNES

"На никого не му се иска да е създател на правителство "Орешарски 2" и да е участник в него. Ако няма ясно заявена подкрепа, която да почива на ясни приоритети и цели, съвсем естествено ще е да няма и ентусиазъм в участниците в това управление, да няма ентусиазъм и в обществото. Съвсем естествено е след едни 100 дни, които са нормалният толеранс за всяко едно нещо, това правителство да подаде оставка и да си тръгне".

Така близкият до ГЕРБ анализатор Георги Харизанов коментира пред БНР перспективите пред правителството с мандата на ГЕРБ, за чийто премиер е номиниран Росен Желязков.

Към момента единствената сигурна подкрепа за него е от ГЕРБ и ДПС, но не им достигат 7-8 гласа, които Бойко Борисов допусна, че ще бъдат набавени с "трик" – отсъстващи депутати или отцепници от други партии. Борисов каза, че ако правителството мине по този начин, ГЕРБ ще го напуснат след няколко месеца. От поведението му стана ясно, че човекът, който натиска за правителство, е лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Коментарът на Георги Харизанов също води към такова заключение, макар той да не назовава името на Пеевски, а да прави аналогия по линия на подкрепата, на която кабинетът може да разчита.

Правителството "Орешарски", за което говори, дойде на власт през 2013 г. ще се запомни с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС , който предизвика масови граждански протести, в резултат на които той се отказа от поста, но запази доминиращата си роля върху спецслужбите и прокуратурата. Година по-късно Корпоративна банка, в която Пеевски беше ортак на мажоритарния собственик Цветан Василев се срина, но разследващите не откриха нищо, което го свързва с "кражбата на века".

Кабинетът "Орешарски" бе избран с гласовете на БСП и ДПС, но нямаше как да мине без "златния пръст" на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

В момента се очаква, че новата националистическа партия "Величие" да даде гласове за кабинета "Желязков". Гласуването ще е на 3 юли, сряда.

"Каквото и да се случи утре, в случай, че това правителство бъде гласувано, тези разправии и всичко, което чухме, целият сюжет около тази партия ("Величие") ще направят така, че се връщаме в годините на правителството на Орешарски. В момента започваме лека полека да навлизаме в тази хипотеза преди утрешното гласуване. Нищо в личността и политическата история на Росен Желязков и на номинираните за министри не заслужава подобно отношение и подобно сравнение, а то вече започва да се налага от само себе си. Ситуацията, в която изпадна цялата политическа система, е все по-неприятна и за гледане, и за коментиране, но тя става все по-неприятна и за живеене", каза Харизанов пред БНР.

По думите му основният проблем е в системните партии:

"Когато т.нар. системни партии не се справят с това да излъчат подходящите хора, да излъчат подходящите послания и по този начин да спечелят достатъчно гласове, да продадат политическия си продукт на достатъчно хора на изборите, са възможни подобни явления, които с незначителните при нормална избирателна активност 100 хил. гласа в момента да се превърне в централен сюжет".

Според него е най-нормално ГЕРБ да предложат силните си фигури като част от евентуален нов кабинет: "ГЕРБ и останалите политически сили продължават да живеят с мисълта за твърдото си ядро и всичко, което се прави и се говори, е насочено към избирателите на ГЕРБ. И присъствието на Борисов в президентството и на консултациите, и на връчването на мандата, и състава на правителството са ясно послание към избирателите на ГЕРБ".