Четвъртък, 04 Юли 2024
           
Политика

Делян Добрев: Министрите са подбрани лично от Борисов, а не от Пеевски

   
Делян Добрев: Министрите са подбрани лично от Борисов, а не от Пеевски

Всички министри в проекто правителството на Росен Желязков са подбрани лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а не от председателя на ДПС и санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски. Това заяви номинираният за енрегиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев, пише MEDIAPOOL.

Тази сутрин в трите национални телевизии гостуваха номинирани за министри в кабинета "Желязков". В БНТ се изяви Деница Сачева - номинирана за социален министър, а в Нова телевизия - Даниел Митов, номиниран за външен министър.

И тримата повториха, че това е правителство на малцинството и търсят широка подкрепа. Не посочиха конкретно откого очакват да я получат.

Даниел Митов каза, че не знае дали правителството ще бъде подкрепено от ДПС в парламента, въпреки че за някои министри се смята, че са посочени лично от Пеевски. Той от около седмица мълчи, след като започна чистка в редиците на ДПС с приближени до почетния лидер Ахмед Доган кадри.

Партия "Възраждане" обяви, че няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ.

Новата партия "Величие", която има най-малката парламентарна група, се тресе от скандали и не е ясно как ще гласуват нейните депутати. Пред БНР един от основателите на партия Ивелин Михайлов заяви, че петима от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите вероятно няма да дадат своята подкрепа.

Не е ясно и как ще гласуват депутатите от парламентарната група на БСП, която също е разделена. Вчера ръководството излезе с позиция, че няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и се обяви за "кабинет на нацоналното съгласие с третия мандат".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) до този момент не са обявили дали ще подкрепят правителството на Росен Желязков в Народното събрание. Дебатът за него ще е в сряда, а гласуването се очаква да бъде на 4 юли - денят на националния празник на САЩ.

Делян Добрев: Кабинетът вероятно ще мине с малко мнозинство

"Знаех много добре, че присъствам в папката на Росен Желязков да бъда министър на енергетиката. С мен лично говори Бойко Борисов за това. Съгласих се да бъда министър в предстоящ кабинет. Ако утре се явим в зала, вероятно ще бъдем избрани с много малко мнозинство и можем да се окажем и камикадзета. Ако ме сменят до утре и не бъда министър, няма да има проблем за мен." Това каза номинирания за енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ пред бТВ.

"Ако някой каже махате Делян Добрев, за да ви подкрепим кабинета, аз сам ще се махна, защото сме в такава ситуация, че е важно да има кабинет. Имаме много работа по важни върпоси и тя трябва да продължи. Стратигическите ни цели ще бъдат по-лесно постижими, ако имаме редовен кабинет", каза той.

"Защо ние не преговаряме с останалите партии ли, ние всъщност имаме преговорен екип и ясно разбрахме, че останалите партии не искат да влизат в коалиция с нас. И не, не се страхувам да бъда министър точно в този кабинет. Колкото и какъвто и да е хоризонтът на това правителство, то все ще успее да свърши работа", смята Добрев.

"За да запазя добрия тон, аз няма да ви дам сега пример за търговия на депутати. Ние не правим така", допълни той.

Делян Добрев каза, че най-важните задачи са еврозоната и Шенген. Той призова "колегите" от ПП-ДБ, с които управляваха доскоро, да подкрепят правителството на Росен Желязков.

"Достатъчни са 10 депутати да гласуват за нас. Борисов постъпи държавнически преди една година като подкрепи мандат на втората партия. Сега е редно "Продължаваме промяната - Демократична България" да проявят разбиране и да подкрепят кабинета. Не моля никой за сътрудничество, просто се надявам и те да имат държавническо поведение. Защото те са партията, която има същите стратегически цели като нас", обясни той.

Делян Добрев обясни, че с ДПС няма как да сставят кабинет, защото не им стигат гласовете. "Ние търсим по-широка подкрепа. Не че им има нещо на ДПС", уточни той.

"Утре ще стане ясно всичко. Излъчихме кабинет изцяло от ярки политически фигури на ГЕРБ. Нали не виждате никъде хора на ДПС. От ДПС искат просто да има стабилен кабинет", добави Добрев.

Той заяви, че "няма никаква представа за това дали има връзка между Калин Стоянов (вътрешен министър) и Делян Пеевски". Проблемът с вътрешня министър стана заради Кирил Петков, защото Стоянов не искаше да назначи човек на Петков, смята Делян Добрев. Той допълни, че ако вътрешният министър Стоянов е бил назначил върпосния човек, нямало да има никакви проблеми, но и нямало да се знае за пачките, пуделите и схемите.

Даниел Митов: Нямам представа как ще гласуват ДПС

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов каза пред Нова телевизия, че "няма никаква представа как ще гласува ДПС" за предложения от ГЕРБ състав на правителство. Митов е номиниран за външен министър.

Той заяви, че имената от проектоправителството са "доказани експерти, силни фигури, които могат да започнат да решават проблеми от първия ден в съответните министерства".

Даниел Митов смята, че трябва да се направи коалиция, за да не се ходи на нови предсрочни избори.

"Предложихме на всички партии разговор по приоритети. С някои няма как да намерим общи неща, но с други можехме, например с ПП-ДБ. Те обаче започнаха да се държат като политически наблюдатели и анализатори, вместо да бъдат политици. Пред държавата има много ясни цели, към които ГЕРБ се е стремила по време на своите управления. Заради неадекватни решения през последните 3 години плащанията по ПВУ бяха замразени. Също така трябва да извадим България от сивия списък на групата, която наблюдава прането на пари", коментира той.

Според него е съвсем нормално служебни министри да бъдат оставени да работят и в редовен кабинет, ако се справят добре. "Ще приемем законодателство, което да отпуши плащанията по ПВУ. Трябва и да подредим публичните финанси, така че да бъдем приети безпроблемно в еврозоната", заяви Митов.

На въпрос дали Мария Габриел все още е активна част от ГЕРБ, той отговори, че тя продължава да е част от бъдещето на партията.

В коментар на казуса със Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Митов изрази учудването си, че президентът е претендирал да води делегацията. "Държавният глава е длъжен да се съобрази с позициите на Министерския съвет, но каза, че няма да го направи. Официалната външна позиция на страната трябва да е артикулирана с правителството", заяви Даниел Митов.

Деница Сачева: Промени в имената на министрите са възможни

Номинираната за социален министър Деница Сачева смята, че е възможно да има промени в имената предложени за министри в проектосъстава на кабинета "Желязков", но когато политическа партия заяви подкрепа. Според нея депутати от ПП-ДБ могат да дадат знакова подкрепа.

"Няма как да има коалиции, които да са от типа орел, рак и щука, не може да има едновременно провеждане на леви и десни политики", каза Деница Сачева, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Тя посочи, че ГЕРБ са предложили кабинет на малцинството, който на практика ще бъде 100% зависим от парламента. "Във всеки един момент може да бъде поискан вот на недоверие", каза Сачева.

Според нея нови предсрочни избори не са решение. Тя каза, че предложенията за коалиционни споразумения са били отхвърлени и в момента стои темата за правителство на малцинството.

"Очакваме ПП-ДБ да имат своя политически знак, а не целокупна подкрепа от цялата парламентарна група, могат да дадат знакова подкрепа", коментира Сачева, откого очаква подкрепа. Поясни, че това означава подкрепа от страна на определени гласове.

Относно това защо в проектокабинета "Желязков" има лица от служебния кабинет на Димитър Главчев тя коментира, че много теми са затлачени, за да се сменят непрекъснато хора.