Сряда, 03 Юли 2024
           
Новини

Държат арменски бежанец на летище София без вода и храна

   
Държат арменски бежанец на летище София без вода и храна

Граничните ни власти не допускат в страната арменски гражданин с валидна туристическа шенгенска виза.

Задържаният на Летище София арменец Артур Погосян досега не е нарушавал досега български или европейски закони - той никога не е нарушавал законите в никоя страна, не е в списъка на издирваните от Интерпол, заяви пред Faktor Евгений Чупов, представител на Сдружението „За свободна Русия”, създадено у нас от руски опозиционери.

Сега бежанецът се намира в митническата зона на летище София, в изолирана стая. Отнети са му документите и е оставен без вода и храна. Граничната охрана иска да го върне обратно в Армения, допълни Евгений Чупов. 

Артур Погосян носи със себе си важни документи, потвърждаващи преследването в Армения на друг арменски гражданин, поискал убежище в България. Има опасност, ако бъде изпратен обратно в Армения, арменската полиция да изземе тези доказателства и да ги унищожи.

Артур Погосян е пристигнал на 30 юни в 1.30 ч. с полет от Ереван - с двупосочен билет и платен хотел. Граничните ни власти са му казали, че ще отлети обратно за Армения сутринта на 2 юли.

Той моли законните му права да бъдат зачитани, тъй като е гражданин, който спазва законите. 

България може да откаже влизане на турист, но никоя страна няма право да ограничава движението на гражданин на друга държава и да му попречи да лети до друга страна, още по-малко да го принуждава да се върне в Армения или другаде, напомня Евгений Чупов.