Сряда, 03 Юли 2024
           
Коментари

Главчев: Ако изберат редовен кабинет, ще си оттъхна

   
Главчев: Ако изберат редовен кабинет, ще си оттъхна

Лично аз, ако бях, щях да ги предложа почти всички (бел. от ред. - служебни министри), но тогава щеше да се изгуби партийността. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев пред журналисти във връзка с предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет. 

"Аз лично ще си отдъхна, ако изберат редовно правителство. Не е лошо политическите лидери в България да вземат пример от европейските, които в края на миналата седмица се обединиха - ЕНП, социалистите и "Обнови Европа", сформираха мнозинство. Ако погледнат този пример, ще сформират много стабилен кабинет", коментира служебният министър-председател. 

Той каза, че нито един от служебните министри, предложени в проектокабинета на Росен Желязков, не е информирал Главчев за поканата. По думите му предложеното правителство е повече "партийно". 

Попитан за актуализацията на бюджета, Димитър Главчев каза, че Финансовото министерство няма такива планове. По думите му не е редно служебното правителство да прави такава. 

Във връзка със разчистването на терена за Националната детска болница служебният здравен министър Галя Кондева коментира, че проектът е вече в напреднала фаза. 

"Едната сграда е почти изцяло разрушена, другата е в процес. Движим се напред и по плана, който представихме от Министерския съвет. До 20 юли ще получим предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на новата детска болница", заяви тя. 

Здравният министър каза, че веднага, след като пристигне предложението за структура на лечебното заведение, ще започнат задълбочени обсъждания на състава, който да работи в нея. 

Попитана дали може болницата да е готова преди 2028 година, тя каза, че такова нещо не може да бъде очаквано. Галя Кондева обаче даде заявка, че могат да бъдат съкратени някои срокове заради темпа, с който се работи по проекта./ Фокус