Сряда, 03 Юли 2024
           
Новини

Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК

   
Фармацевтите готвят протест заради промени във финансирането на НЗОК
  BGNES

Заради промени във финансирането на НЗОК фармацевтите готвят протест, който ще се проведе на 4 юни от 9:00 до 9:30 часа, съобщиха от Българският фармацевтичен съюз.

Причина за протеста е промяна в Наредба 4, която засяга условията за изписване на лекарства. Проектът предвижда изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти.

Собствениците на аптеките ще внесат в Районните здравно осигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК. По време на протеста фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на "безплатна" терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. От съюза също настояват за търпение и разбиране от страна на клиентите по време на определеният час на протест, като уточняват, че ще се обслужват само спешни изпълнения, но все пак нито един пациент няма да бъде върнат.

От БФС са категорични, че не могат да подкрепят проектопромените без ясен модел, който гарантира запазването на плащането към аптеката. Съюзът е за оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но не и за сметка на аптеките.

Въвеждането на предложените промени, без ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение, пишат от Българският фармацевтичен съюз.

Какво се предвижда накратко:

  1. Отпадане ограничаването за предписване до три продукта на едно електронно предписание и задължение за лекаря да предписва всички 100% реимбурсирани лекарствени продукти на една обща рецепта, а на друго предписание да са събрани всички частично платени от НЗОК продукти. Изключение са протоколните рецепти, при които всичко си остава по старому - те са на отделна рецепта, като могат да се изписват на едно предписание, ако са назначени с общ протокол.
  2. Остава ограничението за предписване на до три продукта по една диагноза/заболяване (МКБ).
  3. Консолидираното електронно предписание вече да може да се изпълнява частично в различни аптеки или в една аптека, но на части по различно време, в рамките на давността на предписанието. Частичното изпълнение да бъде до ниво ред или позиция в рецептата, като при частично изпълнение аптеката отпуска цялото количество за определения период от предписания продукт, т.е. цялото количество по тази позиция, а останалите позиции/редове могат да бъдат изпълнени в последствие от друга или същата аптека, но отново цялото количество от съответната позиция.

Това означава, че ако от определено лекарство са изписани 3 опаковки, пациентът ще трябва да вземе всичките от една аптека, тоест ако ако в определена аптека има налични 2 опаковки от изписаното лекарство, пацинетът няма да може да вземе третата от друга аптека, а тряба и трите да вземе от една. 

БФС посочва, че от създаването на електронните рецепти е подкрепял възможността на пациента да получава терапията си в различни аптеки, точно както е уредена тази възможност при белите електронни рецепти. Но в България при отпускането на 100% реимбурсирани ЛП аптеките нямат право да формират надбавка, т.е. до около месец и половина след отпускането, НЗОК заплаща стойността на отпуснатите ЛП до търговецът на едро. Аптеката получава за тази дейност 5 лв. за една рецепта без значение от нейната стойността.