Сряда, 03 Юли 2024
           
Новини

Задържаха по стража мъж, причинил катастрофа със загинал в Търговищко

   
Задържаха по стража мъж, причинил катастрофа със загинал в Търговищко
  BGNES

Задържаха по стража мъж, причинил катастрофа със загинал в Търговищко. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

22-годишният М.Х. бе привлечен към наказателна отговорност за две престъпления по транспорта - управление на автомобил без книжка и причиняване на пътен инцидент, при който има загинал човек.

Катастрофата е станала на 28 юни 2024 година край село Кардам, област Търговище. Управлявайки лек автомобил в посока от Разград към Попово, М.Х. застигнал превозно средство, теглено от животинска тяга, и го блъснал в задната част. В резултат на сблъсъка 29-годишен мъж загинал на място, а друг пострадал леко.

От прокуратурата посочват, че обвиняемият се е качил да шофира, без да е правоспособен водач на МПС. През 2023 г. той е бил санкциониран за шофиране без книжка.

През декември отново е установен да кара кола без право, привлечен е към наказателна отговорност и предаден на съд. През януари 2024 година е осъден с наказание "лишаване от свобода" за срок от шест месеца, изтърпяването на което е отложено с три години изпитателен срок. Въпреки това М.Х. отново седнал зад волана и управлявал неправомерно автомобил.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Спрямо него в съда е внесено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", което бе уважено.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.