Сряда, 03 Юли 2024
           
Свят

Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

   
Мицкоски приема Преспанското споразумение, но иска да предоговори това с България

Христиан Мицкоски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, коментира изявлението на американската посланичка Анджела Агелер, която заяви, че няма да има предоговаряне на Преспанския договор и договора с България, като условия за еврочленството на Република Северна Македония. Той заяви това в изказване от скопския квартал "Бутел", излъчено по македонския телевизионен канал "ТВ21".

Мицкоски подчерта, че Преспанският договор е реалност и част от конституционния и правен ред на Република Северна Македония. Той отбеляза, че диктати и ултиматуми не се приемат, и че договорът с България, който,според него, е предоговорен чрез френското предложение, трябва да бъде допълнително предоговорен, за да се защитят "македонската идентичност" и правата на гражданите.

"Преспанският договор, ние заявихме още преди много години, че е реалност и че е част от конституционния и правен ред на Република Македония и не трябва да има съмнение по този въпрос. Що се отнася до конституционните промени, които са част от френското предложение, което е добавка към Договора за добросъседство с България, аз съм казал, че диктати и ултиматуми не приемаме. Така че щом Договорът за добросъседство е предоговорен с френското предложение, не виждам защо да няма още една добавка, за да предоговорим и да защитим македонската идентичност и да нямаме повече условия за членство в ЕС," заяви Мицкоски.

Мицкоски призова за равнопоставеност и справедливост, като подчерта, че. според него, македонските граждани в България също трябва да бъдат уважавани и защитени. Той посочи, че Европейският съд за правата на човека е постановил 14 решения в полза на македонската общност в България и нито едно за българската общност в Македония, което по неговите думи показва, че правата на македонците в България са нарушени.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че ще води политика без двойни стандарти и няма да толерира нарушения на човешките права. Той подчерта, че македонското правителство уважава българската общност в страната и очаква същото отношение от България към македонците.

"Трябва да има политика, която не се основава на двойни стандарти. Докато съм премиер, няма да водя политика с двойни аршини. Политикът, който в 21 век твърди, че е европейски, а нарушава човешките права на една общност, като същевременно твърди, че ние сме против българската общност, това е политика от Средновековието. Ние уважаваме тези няколко стотин граждани, които са част от българската общност при нас, но искаме България да уважава малцинствените права на македонците," заключи Мицкоски.