Сряда, 03 Юли 2024
           
Политика

ГЕРБ ще напусне кабинета, ако бъде избран с гласове на отцепници или с помощта на отсъстващи

   
ГЕРБ ще напусне кабинета, ако бъде избран с гласове на отцепници или с помощта на отсъстващи

ГЕРБ ще напусне кабинета, ако той бъде избран с "трикове" - с гласове на отцепници или с помощта на отсъстващи. 

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов, след като излезе от "Дондуков 2", където в 9 ч. президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на Росен Желязков. Изненадващо, ГЕРБ предложи и проектокабинет, пише OFFNEWS.

Борисов заяви, че в предложения от него кабинет има и служебни министри, които се справят добре - министърът на финансите Людмила Петкова, на вътрешните работи Калин Стоянов, на отбраната Атанас Запрянов, на правосъдието  Мария Павлова, на земеделието Георги Тахов, на транспорта Георги Гвоздейков и на туризма Евтим Милошев.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че министрите са тези, които са били водачи в райони, където партията е на първо място. 

Бойко Борисов е категоричен, че ако правителството му бъде избрано с трикове, ГЕРБ ще напусне кабинета, но ще изпълни само няколко приоритета, преди да се отиде на избори - ПВУ, еврозоната, еврофондовете, а след това "спокойно може да се отиде на избори".

 

Въпреки заявката на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че ПП-ДБ няма да подкрепи първия мандат, Борисов отново се обърна към тях за подкрепа. 

"Нека да помислят дори по тези няколко точки. Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство в парламента. Отворени сме за диалог", изтъкна той. 

По думите му ГЕРБ са предложили за министър Гвоздейков, тъй като се справя добре, а Калин Стоянов е единственият министър, при който няма обжалване на избори и е съгласуван между Петков и Борисов в т.нар. сглобка. 

Предложеният за премиер Росен Желязков коментира, че пред страната ни има три пътя за развитие - път напред - бавен и труден, политическа рецесия, в която сме в момента. Това е изтезание на демокрацията. Третият път е политическата регресия. 

Желязков допълни, че България не може да си позволи втория или третия сценарий. "Министрите не са жертвените овни на ГЕРБ, а хора с опит, експертиза и отговорност", категоричен е бившият председател на Народното събрание. 

На въпрос как ще работи правителството на ГЕРБ, след като премиерът ще ходи с оставка в джоба си, отговори Бойко Борисов, който заяви, че така ходят всички премиери от последните три години. 

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че партията няма да подкрепи други мандати за съставяне на правителство. 

За да бъде гласуван кабинетът са необходими половината от депутатите в залата плюс един да гласуват "за", т.е. 120+1, ако в пленарната зала са всички народни представители. ГЕРБ разполага с 68 депутати. Засега единствено ДПС е заявило, че ще подкрепи правителството. Движението има 46 души (след отстраняването на Айсел Руфад). Това прави 114 депутати.

Сметката на ГЕРБ ще излезе, ако в залата има отсъстващи и кворумът падне.