Сряда, 03 Юли 2024
           
Свят

Крайната десница първа на вота във Франция, протести в големите градове

   
Крайната десница първа на вота във Франция, протести в големите градове

Партия "Национален сбор" на Марин льо Пен начело с младия Жордан Бардела побеждава на първия тур на историческите парламентарни избори във Франция, които могат да отворят пътя към властта на крайната десница за пръв път след Втората световна война, пише OFFNEWS.

Национален сбор излиза на първо място с 33,5% подкрепа, като изпреварва лявата коалиция "Нов народен фронт" (28,5 процента) и лагера на президента Еманюел Макрон (22,1 процента), уточнява БТА. 

В момент, когато традиционният "републикански фронт" (практиката левите и десните партии да се обединяват на втори тур на избори срещу крайната десница) изглежда не толкова систематичен, колкото в миналото. Партията на Бардела и Марин Льо Пен изглежда способна да получи относително, а дори и абсолютно мнозинство (289 места) на 30 юни. 

Хиляди хора се събраха в няколко града във Франция на протести срещу възхода на крайната десница, предаде ДПА. В Париж демонстрантите се събраха на Площада на републиката след призив на коалицията "Нов народен фронт", доминиран от крайнолявата партия "Непокорна Франция". Протести имаше още в Нант, Дижон, Лил и Марсилия.

Френски медии съобщават за сблъсъци между демонстранти и полицията в Лион.