Сряда, 03 Юли 2024
           

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

   
Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев, пише БНР.

На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател има седем дни, за да предложи на президента структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

На "Дондуков" 2 отива лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с излъчения за кандидат премиер. Очаква се това да е Росен Желязков, каза вчера пред БНР депутатът от парламентарната група на формацията Любен Дилов.

ГЕРБ-СДС спечели изборите на 9 юни и поема политическата отговорност с формула на малцинството.

"ГЕРБ, като първа политическа сила и то с голяма преднина, трябва да има премиер, министри на отбраната и на външните работи. Ако и затова някой трябва да ни каже, кой трябва да бъде - по-добре да си отидем на избори", обяви преди седмица Бойко Борисов след консултациите при Румен Радев.

До момента само от втората по големина парламентарна група, тази на ДПС, обявяват категорична подкрепа за правителството с първия мандата, а недостигащите гласове се търсят от "всички отговорни хора, които не искат да отидем на избори за седми пореден път", посочи Борисов.

В рамките на първия проучвателен мандат ГЕРБ-СДС ще предложи състав и структура на правителството, каза също вчера пред БНР Любен Дилов.